2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Tíz-húsz ezerért simították el az ügyeket a rendőrök

Hét, illetve öt év börtönt kaptak a fővárosi rendőröket és közterület-felügyelőket is érintő vesztegetési ügy fővádlottjai. 43 társuk felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre vagy közérdekű munkára ítélte első fokon a Szolnoki Törvényszék. A bíróság a vádlottak egy részét felmentette.

Az első és a másodrendű vádlott Budapesten volt rendőr. Építési vállalkozásoktól, fuvarozó cégektől fogadtak el kenőpénzt az ügyészség szerint. Tíz-húsz ezer forintért simítottak el közlekedési kihágásokat, szabálysértéseket a velük összejátszó rendőrök és közterület-felügyelők segítségével. Az első fokon eljáró bíró idézte azokat a tanúvallomásokat, amelyek alátámasztották a vádiratban foglaltakat.

„Az volt az instrukció a kapott szám mellé, hogy amennyiben a sárga villogót bármely intézkedő rendőr nem fogadja el behajtási engedély helyett, akkor hívjuk fel ezt a számot telefonon. A rendőri gyakorlat ugyanis nem fogadta el legtöbbször a behajtási engedély pótlékaként a sárga villogót” – ismertette Sólyomváriné Csendes Mária tanácsvezető bíró.

A vádlottak ellen szóltak a telefonlehallgatások is. A nyomozók egy éven át gyűjtötték a terhelő adatokat. „Ha a tisztelt bíróság a védői indítványoknak helyt adva kirekeszti a bizonyítékok köréből a titkos információgyűjtés eredményét, úgy, ahogy azt a védelem indítványozta, abban az esetben finoman fogalmazva nem marad bizonyíték arra, hogy bármi terhelőt harmad-negyedrendű vádlottak elkövettek volna” – közölte Lakatos Viktor, a harmad- és a negyedrendű vádlott védője.

A bíró a lehallgatott telefonbeszélgetések egy részét nem vette figyelembe bizonyítékként. Álláspontja szerint a hatóságok nem várhattak volna hónapokat, azonnal feljelentést kellett volna tenniük. „A haladéktalanság követelménye nem állapítható meg, mivel az információ szerzésétől számított több hónap telt el a felmentés meglétéig. […] Ezen tényállások vonatkozásában a bíróság a titkos információgyűjtés eredményét nem vette figyelembe” – mondta a Szolnoki Törvényszék bírája.

Az elsőrendű, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott letöltendő börtönt kapott, a többiek pedig felfüggesztett szabadságvesztést. A vesztegető cégvezetőkre és a közterület-felügyelőkre pénzbüntetést rótt ki a Szolnoki Törvényszék.

A vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős, az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!