2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa

Tíz évvel ezelőtt történt a vörösiszap-katasztrófa: a MAL Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tízen meghaltak, több mint kétszázan megsérültek, rengeteg ház pedig lakhatatlanná vált. A miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta: a katasztrófa utáni összefogás a nemzet nagyságát is megmutatta.

  • Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa

Vörösiszappal borított utcák és területek - ezek a légifelvételek 2010 októberében készültek, amikor Ajka közelében átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. zagytározójának gátja. A szennyeződés a Torna patakon keresztül a Marcal folyóba, majd a Rábába végül a Dunába jutott.

A vörösiszap mintegy ezerhektárnyi földterületet is megmérgezett.

A kiömlő több mint egymillió köbméternyi víz és mérgező vörösiszap három települést, Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit teljesen elöntötte, a katasztrófában tíz kolontári lakos vesztette életét, több mint száz ember pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A helyreállítási munkálatok szinte azonnal megkezdődtek: erre a kormány csaknem negyven milliárd forintot fordított. Az érintett településeken több mint 300 ház vált lakhatatlanná, többségüket le kellett bontani.

Akkor és most - jelenleg így néz ki a katasztrófa helyszíne - erről a miniszterelnök tett közzé egy videót közösségi oldalán. Két községben, Kolontáron és Devecserben a megrongálódott ingatlanok helyére több mint száz lakásos lakóparkok épültek.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta:

a katasztrófa utáni összefogás a nemzet nagyságát is megmutatta.

A katasztrófa ügyében halált okozó gondatlan közveszélyokozás és más bűncselekmények miatt 2012-ben vádat emeltek a cég vezetői és több alkalmazottja ellen. A Győri Törvényszék tavaly a tizenöt vádlott közül tíz bűnösségét mondta ki, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

 

Orbán Viktor: A jogállamisági jelentés valójában Soros-jelentés

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Fontos figyelmeztetés az MLSZ-től a magyar-szerb meccs kapcsán

Fontos figyelmeztetés az MLSZ-től a magyar-szerb meccs kapcsán

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne vásároljon privát, vagy más egyéb csatornákon jegyet a magyar válogatott mérkőzéseire, mert ez "rendkívül sok veszéllyel jár", többek között olyan hamis, vagy többször nyomtatott belépőkhöz is juthatnak ilyen módon, amelyekkel aztán nem tudnak belépni a stadionba.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!