2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

Tisztázná a tárca, történt-e bántalmazás Mozsgón

A Társaság a Szabadságjogokért lapunk kérdésére elismerte, nincsenek információik annak a képsorozatnak az eredetéről, amely szerintük azt bizonyítja: bántalmazás történt a mozsgói szociális otthonban. Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendőrségi feljelentést tett.

  • Tisztázná a tárca, történt-e bántalmazás Mozsgón

Nem tudtak meggyőződni a mozsgói szociális otthonban történt állítólagos bántalmazást rögzítő felvételek eredetéről és a szóban forgó videó keletkezésének időpontjáról sem – ismerte el lapunk érdeklődésére a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A jogvédő szervezet azzal érvelt, hogy az ombudsmani jelentés nem vonta kétségbe a felvétel hitelességét.

A TASZ 2018 nyarán fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, amely ennek alapján vizsgálta a szociális intézmény működését, de nem talált a bántalmazás tényét alátámasztó bizonyítékot. A biztos hivatalának sincs azonban módja a videó eredetiségének vizsgálatára, így ez a tény még nem jelent semmit. Mindezt a hivatal is megerősítette lapunknak, hozzátéve, hogy a mozsgói otthonban végzett vizsgálatuk során a felvétel helyszínét ugyan sikerült beazonosítaniuk, ám a szereplőket nem.

Az ügyben emlegetett videofelvételt a TASZ nem adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), így egyelőre nem tudni, pontosan mi is történhetett Mozsgón.

A biztos jelentését 2019. április 2-án hozták nyilvánosságra. Az ombudsman az intézmény vezetőjét, Kaiser Gábort kérte föl további vizsgálódásra, de a szóban forgó videóhoz – amint azt Kaiser az április 15-i sajtótájékoztatón elmondta – nem jutott hozzá.

A jogvédők azért nem fordultak a rendőrséghez, mert a videó készítője – elmondásuk szerint – titkolni akarta kilétét. A TASZ az ombudsman vizsgálatától várt eredményt, noha a biztosnak – mint azzal bizonyára a jogvédők is tisztában voltak – nincs semmilyen nyomozati jogköre.

 Az intézmény kapcsán a jogvédők tettek bejelentést

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

 Az Emmi – mint azt a napokban Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bejelentette – ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a mozsgói otthonában történt állítólagos bántalmazás miatt. Fülöp Attila úgy fogalmazott: noha eddig semmilyen vizsgálat sem állapított meg bűncselekményt, mégis a hatósághoz fordulnak, hogy végre tisztán lehessen látni az ügyben.

A TASZ – amely honlapján kiemelt támogatói között első helyen említi Soros György Nyílt Társadalom Alapítványát – állítja, célja kizárólag a fogyatékossággal élő emberek jogainak védelme volt, és az ombudsmani vizsgálat kezdeményezésétől azt remélték, hogy gyors és pártatlan eljárás lesz az intézményben.

A vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozatala azonban több mint fél évig tartott, és utána is a minisztériumnak kellett feljelentést tennie, hogy kiderülhessen az igazság.

Az ügy az elmúlt napokban bejárta a sajtót, és a TASZ folyamatosan bántalmazásról beszél a mozsgói otthon kapcsán. Honlapjukon továbbra is Láthatatlan sebek – súlyos bántalmazás egy Baranya megyei szociális intézményben címmel szerepel beszámoló az ügyről, annak ellenére, hogy eddig sem az ombudsman, sem a minisztérium vizsgálata nem támasztotta alá, hogy bűncselekmény történt volna.

– Jogállamban élünk, ha a vádak igazak, ha nem, lesz jogkövetkezményük, utóbbi esetben annak kell helytállnia, aki hamis vádat fogalmazott meg – jelentette ki sajtótájékoztatóján Fülöp Attila államtitkár.

 

(Magyar Nemzet)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Budai Gyula: Ennyire nem nézhetik hülyének Karácsonyék az embereket + videó

Budai Gyula: Ennyire nem nézhetik hülyének Karácsonyék az embereket + videó

Érthetetlennek nevezte Karácsony Gergely „hisztijét” Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a HírTV stúdiójában péntek este , annak kapcsán, hogy a főpolgármester politikai leszámolásról beszélt, amikor megtudta, hogy a NAV házkutatást tartott a városvezető jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

A Tisza Párt alapítója egy elnyomó rendszert szolgált ki és a CÖF-CÖKA ebben az ügyben levelet is írt az összes néppárti képviselőnek, ha lehet tartsák magukat a saját álláspontjukhoz, miszerint az Európai Néppárt nem támogat senkit, ha kiszolgálta a kommunista diktatúrát - derül ki a Vezércikkből.
Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

A politikus azután fakadt ki, hogy házkutatást tartott a Nemzeti-Adó és Vámhivatal Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél. Nem mellesleg a nyomozók nemrégiben a Mediawork szerkesztőségében is jártak, ahol nagy mennyiségű iratot foglaltak le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!