2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Theresa May kész lemondani

Hír TV

2019. március 27., szerda 19:03, frissítve: csütörtök 10:36

Még a tárgyalások következő szakasza előtt kész lemondani posztjáról Theresa May. A miniszterelnök ezt azután közölte a konzervatív képviselőkkel, miután azok a kormányfő távozásához kötötték a brexit-egyezmény támogatását. Több munkáspárti képviselő a lépést a törvényhozók szégyenletes megvesztegetésének nevezte.

Theresa May az alsóházi tory frakció szakpolitikai testülete, az 1922 Bizottság tanácskozásán jelentette be, hogy kész távozni a kormány éléről, amennyiben a brit parlament jóváhagyja a kilépési megállapodást. A miniszterelnök korábban már utalt arra, hogy a kormány a héten harmadszorra is szavazásra bocsájtja az alsóház által már kétszer elutasított brexit-alkut. John Belcow házelnök azonban figyelmeztette a kormányfőt: a parlamenti szabályzat alapján a kormány nem terjesztheti be változatlan formában ugyanazt az egyezményt, amit a törvényhozók legutóbb elutasítottak.

„Tudomásom van arról, hogy a kormány fontolóra vette, hogy harmadik alkalommal is szavazásra bocsájtja a megállapodást az alsóházban szerdán, vagy akár pénteken. A félreértések elkerülése végett tisztázni szeretném, hogy a változtatás szabályának meg kell feleljen a kormány” – hangsúlyozta.

Közben a brit parlament a brexit-egyezmény nyolc alternatívájáról szavazott szerda este. Az indítványok között volt a britek megegyezés nélküli kilépése az EU-ból, egy újabb, a kilépési megállapodásról szóló népszavazás, a brexit visszavonása, valamint annak a lehetősége, hogy az Egyesült Királyság bennmarad a vámunióban. A javaslatok jogi kötelező erővel nem bírnak. Theresa May közölte: nem tud kötelezettséget vállalni arra, hogy e voksolások eredményét a kormány végrehajtja, ám továbbra is az EU-val novemberben elért kilépési tervezetet tartja a britek legjobb esélyének.

„Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy véghezvigyük a brexitet, és ezt garantáljuk a brit embereknek. Van egy alku a kezünkben, ami eltörli az uniós tagságunkat, és megakadályozza azt, hogy az EU szabja meg a törvényeinket, a bevándorlási politikánkat, végleg véget vet a közös mezőgazdasági és halászati politikáknak. Más opciók nem teljesítik mindezt, csupán késlekedéshez, bizonytalansághoz, és a brexit meghiúsulásához vezetnek” – mondta a kormányfő.

Az eredeti tervek alapján a szigetország pénteken hagyta volna el a közösséget. Az Európai Tanács múlt heti döntése alapján ezt a dátumot a felek május 22-ig elhalasztották azzal a feltétellel, hogy a brit parlament ezen a héten elfogadja a kilépési egyezményt. Amennyiben ezt a törvényhozók elutasítják, akkor a brit kormánynak a következő két hétben világos stratégiát kell bemutatnia az EU-nak a további menetrendről, és el kell döntenie, hogy hajlandó-e részt venni az európai parlamenti választásokon. Ha ezt is elvetik, akkor április 12-én megállapodás nélkül szűnhet meg a brit EU-tagság.