2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Belföld

Theresa May kész lemondani

Még a tárgyalások következő szakasza előtt kész lemondani posztjáról Theresa May. A miniszterelnök ezt azután közölte a konzervatív képviselőkkel, miután azok a kormányfő távozásához kötötték a brexit-egyezmény támogatását. Több munkáspárti képviselő a lépést a törvényhozók szégyenletes megvesztegetésének nevezte.

  • Theresa May kész lemondani

Theresa May az alsóházi tory frakció szakpolitikai testülete, az 1922 Bizottság tanácskozásán jelentette be, hogy kész távozni a kormány éléről, amennyiben a brit parlament jóváhagyja a kilépési megállapodást. A miniszterelnök korábban már utalt arra, hogy a kormány a héten harmadszorra is szavazásra bocsájtja az alsóház által már kétszer elutasított brexit-alkut. John Belcow házelnök azonban figyelmeztette a kormányfőt: a parlamenti szabályzat alapján a kormány nem terjesztheti be változatlan formában ugyanazt az egyezményt, amit a törvényhozók legutóbb elutasítottak.

„Tudomásom van arról, hogy a kormány fontolóra vette, hogy harmadik alkalommal is szavazásra bocsájtja a megállapodást az alsóházban szerdán, vagy akár pénteken. A félreértések elkerülése végett tisztázni szeretném, hogy a változtatás szabályának meg kell feleljen a kormány” – hangsúlyozta.

Közben a brit parlament a brexit-egyezmény nyolc alternatívájáról szavazott szerda este. Az indítványok között volt a britek megegyezés nélküli kilépése az EU-ból, egy újabb, a kilépési megállapodásról szóló népszavazás, a brexit visszavonása, valamint annak a lehetősége, hogy az Egyesült Királyság bennmarad a vámunióban. A javaslatok jogi kötelező erővel nem bírnak. Theresa May közölte: nem tud kötelezettséget vállalni arra, hogy e voksolások eredményét a kormány végrehajtja, ám továbbra is az EU-val novemberben elért kilépési tervezetet tartja a britek legjobb esélyének.

„Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy véghezvigyük a brexitet, és ezt garantáljuk a brit embereknek. Van egy alku a kezünkben, ami eltörli az uniós tagságunkat, és megakadályozza azt, hogy az EU szabja meg a törvényeinket, a bevándorlási politikánkat, végleg véget vet a közös mezőgazdasági és halászati politikáknak. Más opciók nem teljesítik mindezt, csupán késlekedéshez, bizonytalansághoz, és a brexit meghiúsulásához vezetnek” – mondta a kormányfő.

Az eredeti tervek alapján a szigetország pénteken hagyta volna el a közösséget. Az Európai Tanács múlt heti döntése alapján ezt a dátumot a felek május 22-ig elhalasztották azzal a feltétellel, hogy a brit parlament ezen a héten elfogadja a kilépési egyezményt. Amennyiben ezt a törvényhozók elutasítják, akkor a brit kormánynak a következő két hétben világos stratégiát kell bemutatnia az EU-nak a további menetrendről, és el kell döntenie, hogy hajlandó-e részt venni az európai parlamenti választásokon. Ha ezt is elvetik, akkor április 12-én megállapodás nélkül szűnhet meg a brit EU-tagság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!