2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Tévednek a tilosban járók, hogy nem látják őket

260 esetben tettek feljelentést, két kilométernyi halászhálót szedtek fel és több mint 5 millió forint halvédelmi bírságot szabtak ki tavaly a balatoni halgazdálkodás halőrei. Az elmúlt években nem csökkent számottevően a szabálysértők száma, de a 2000-es évek elejéhez képest már jelentősen javult a statisztika.

  • Tévednek a tilosban járók, hogy nem látják őket

Autóba ülve indulnak munkába a balatoni halőrei, a csónakokat a tó jegesedése miatt most partra tették. Télen kevesebben horgásznak, így kevesebb a szabálysértés is. Így sem könnyű a munkájuk, a legtöbben éjszaka próbálnak szabálytalankodni.

„Csónakból volt már olyan, aki 4-5 bottal horgászott kettő helyett például éjszaka, amikor úgy gondolják, hogy ezt mi nem látjuk. Akkor meglepetést okozunk, és őket tetten érjük, vagy partról figyeljük őket, és amikor bejönnek a kikötőbe, akkor ellenőrizzük őket. Távcsővel, spektívvel megfigyeljük, aki több halat fogott, nem írta be a halat” – magyarázta Krisztin Dezső halőr.

Az orvhalászok ügyei minden esetben a rendőrségre kerülnek. Leggyakrabban a megengedettnél több bottal horgásznak, vagy a napi kvótánál több halat akarnak hazavinni, ami szabályszegés. A tiltott eszközzel – halászhálóval, szigonnyal vagy sorhoroggal orvhalászás viszont már bűncselekménynek számít.

Az orvhalászat alapesetben két év szabadságvesztéssel is sújtható, de még nagyobb büntetésre számíthat az, aki egymás után többször lebukik. Tavaly erre is volt példa, egy férfit a börtönbüntetés letöltése után nem sokkal érték tetten újra a halőrök. A legóvatosabb becslések szerint is évente több 10 tonna halat lopnak el a Balatonból.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vádalku alapján szabadon hazatérhet Julian Assange

Vádalku alapján szabadon hazatérhet Julian Assange

Öt év vizsgálati fogság után szabadon engedték a brit hatóságok Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, akinek kiadatásáról az amerikai hatóságok vádalku alapján lemondtak. A WikiLeaks keddi beszámolója szerint Assange elutazott Londonból és úton van hazájába, Ausztráliába.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!