2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Tévednek a tilosban járók, hogy nem látják őket

Hír TV

2019. január 22., kedd 22:36, frissítve: kedd 23:17

260 esetben tettek feljelentést, két kilométernyi halászhálót szedtek fel és több mint 5 millió forint halvédelmi bírságot szabtak ki tavaly a balatoni halgazdálkodás halőrei. Az elmúlt években nem csökkent számottevően a szabálysértők száma, de a 2000-es évek elejéhez képest már jelentősen javult a statisztika.

Autóba ülve indulnak munkába a balatoni halőrei, a csónakokat a tó jegesedése miatt most partra tették. Télen kevesebben horgásznak, így kevesebb a szabálysértés is. Így sem könnyű a munkájuk, a legtöbben éjszaka próbálnak szabálytalankodni.

„Csónakból volt már olyan, aki 4-5 bottal horgászott kettő helyett például éjszaka, amikor úgy gondolják, hogy ezt mi nem látjuk. Akkor meglepetést okozunk, és őket tetten érjük, vagy partról figyeljük őket, és amikor bejönnek a kikötőbe, akkor ellenőrizzük őket. Távcsővel, spektívvel megfigyeljük, aki több halat fogott, nem írta be a halat” – magyarázta Krisztin Dezső halőr.

Az orvhalászok ügyei minden esetben a rendőrségre kerülnek. Leggyakrabban a megengedettnél több bottal horgásznak, vagy a napi kvótánál több halat akarnak hazavinni, ami szabályszegés. A tiltott eszközzel – halászhálóval, szigonnyal vagy sorhoroggal orvhalászás viszont már bűncselekménynek számít.

Az orvhalászat alapesetben két év szabadságvesztéssel is sújtható, de még nagyobb büntetésre számíthat az, aki egymás után többször lebukik. Tavaly erre is volt példa, egy férfit a börtönbüntetés letöltése után nem sokkal érték tetten újra a halőrök. A legóvatosabb becslések szerint is évente több 10 tonna halat lopnak el a Balatonból.