2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Telt házzal üzemel a legnagyobb borsodi hajléktalanszálló

Hír TV

2019. január 11., péntek 11:08, frissítve: péntek 13:22

Telt házzal működik Borsod megye legnagyobb hajléktalanszállója, de az intézmény vezetője szerint senkinek nem kell az utcán aludnia. A krízisidőszakban mindenkit befogadnak, akinek éjszakai szálláshelyre van szüksége. A hideg időjárás miatt egyre több a vendég a szervezet Nappali Melegedőjében, és a Népkonyhát is sokan igénybe veszik.

A Magyar Vöröskereszt minden nap kétszáz tányér meleg ételt, és ennél is több hideg élelmiszercsomagot oszt ki a hajléktalanoknak miskolci népkonyháján.

„Nekem nagyon sokat jelent a Vöröskereszt, én 15 éve, hogy itt vagyok, és úgy mondva, hogy le a kalappal” – mondta Farkasné Kiss Andrea.

A hideg beköszöntével a nappali melegedőt is egyre többen veszik igénybe. Vannak, akik évek óta a szervezet segítségével vészelik át a teleket.

„'69 óta voltam a Vasgyárban, 2009-ig, közel negyven, sőt, negyven évet. Ha nem szűnik meg a munkahelyem, akkor nem kerültem volna ide. De sajnos, mivel, hogy nem tudtam fizetni az albérletemet, az OTP-t, stb, ezért kerültem ide a Vöröskereszthez. Felkaroltak itt, aránylag meg vagyok mindennel elégedve” – mondta Csorba Pál.

Tavaly október közepétől tilos életvitelszerűen az utcán élni, ezért a Vöröskereszt Borsod megyei szervezete egy 20 fő elhelyezésére alkalmas befogadó szálláshelyet nyitott az érintettek számára. Emellett a megye legnagyobb hajléktalangondozó központja 320 férőhellyel várja a rászorulókat.

„Azt is mondhatnám, hogy már telt házzal működünk. De természetesen bárki idejön, bárkinek szüksége van éjszakai elszállásolásra, nappali melegedő igénybevételére, akár ingyenes étkezésre, az az intézményünkben igénybe veheti, és nem számít az, hogy mennyi a férőhelyünk, mindenkit befogadunk, mindenkinek tudunk biztosítani egy pótágyat éjszakára” – mondta Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének Hajléktalangondozó Központjának intézményvezetője.

A három hajléktalanokkal foglalkozó miskolci szervezet közül csak a Vöröskereszt által fenntartott intézményben tudnak nőket elhelyezni és csak itt működik éjjeli menedékhely.

x
Rendkívüli hír