2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Tekintélyelvű demokrácia és totális államhatalom

Hatalom és ellenzék küzdelmei. A csütörtöki beszélgetés második része az Ősök terében. A kormányváltó technikákról és a demokrácia gyermekbetegségeiről, torzulásairól szóló beszélgetés második részében Maráczi Tamás Csizmadia Ervinnel és Ablonczy Balázzsal beszélgetett.

  • Tekintélyelvű demokrácia és totális államhatalom

„A parlament szelleme által - az uralkodó párt programja útján - a politikai útirány nagyjából, mintegy a geographiai világtájhoz képest jelöltetik meg; a részletes útiterv kidolgozása már a kabinet speciális feladata” – mondta Tisza István, akit a mai Orbán-kormány sok tekintetben szellemi elődjének tekint. 

A magyar demokrácia azonban 2006-ban leginkább Bibó István háború utáni diagnózisára hasonlított: a válaszásnélküli kormányfőcserék trükkjeit 10 éve a szocialisták sikerrel vetették be, ezzel előzve meg az azonnali bukást, és az előrehozott választásokat. Erre volt példa korábban is a magyar történelemben, nem is egyszer. Olyannyira, hogy kijelenthetjük: ezzel a trükkel tudta a hatalmát fenntartani sokszor az a kormányzó elit, melynek a legitimitása és népszerűsége demokratikus körülmények között már nem lett volna fenntartható. 

Ablonczy Balázs szerint sajátos magyar hagyomány, hogy a stabilitásra való alapvető igény sokszor felülírja a más demokráciákban megszokott, vagy látható kormánycseréket, váltásokat. A nagy legitimitású, tekintélyelvű és domináns pártok uralta társadalmi szerkezet is ezt az alapvetően mélyről jövő társadalmi igényt elégíti ki. Bibó István is mondja: „A magyar polgárok azt tanulták meg, hogy a kormányok másképpen beszélnek, és másképpen cselekednek.” A domináns pártok azonban mindig széles legitimációra törekedtek, szerették maguk mögött tudni a lehető legnagyobb társadalmi felhatalmazást, ezért nem állt tőlük távol az, hogy a válaszátosk során etetéssel, itatással és egyéb módszerekkel szerezzenek maguknak lojális szavazótömegeket. 

„Nem érdemes azon rágódni, hogy ezek után mit véljünk arról a rendszerről, amelyben ez megtörténhet, netán a népről, amelynek állítólagos szuverenitása és bölcsessége alkalmasint elhibázott döntésekben is kifejeződhet. A tömegdemokrácia olyan, amilyen, a médiafüggő társadalmak úgy működnek, ahogy. A politikát manapság nem a közügyek intézésének, hanem a hatalomszerzés tudományának illik tekinteni. Ebben pedig az a döntő, hogy a tetszetős hazugság nemcsak a keserű igazságnál, hanem a kevésbé tetszetősnél is több szavazatot vonz” – Maráczi Tamás Gáspár G. János, a Magyar Szemlében megjelent 2007-es cikkét idézte.

Tekintsék meg a teljes adást! 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

„Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni” - ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!