2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Tanulásra motiválnák a fogvatartottakat

Egyénre szabott fejlesztőprogram indul a fiatalkorú fogvatartottaknak, hogy szabadulásuk után könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. A tanodaszerű foglalkozásokon önként vehetnek részt a fiatalkorúak, a cél pedig, hogy tanulásra motiválják a fogvatartottakat.

  • Tanulásra motiválnák a fogvatartottakat

Fiatalkorú fogvatartottak dolgoznak a Miskolci Kórház Gyermekegészségügyi Központjában. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei fiatalkorúak börtönének lakói a jóvátételi program keretében három kórtermet festenek ki a kórház égési osztályán.

„Nagyon rendesen dolgoztak, tiszta munkát végeztek, semmilyen probléma nem volt a benntartózkodásuk alatt” – mondja Poremba Beáta, a gyermeksebészeti osztály osztályvezető-helyettes főorvosa.

A rabokat uniós program segítségével próbálják meg visszavezetni a munkaerőpiacra. A 4,2 milliárd forintos, 2020-ig tartó programba 4600 fiatalt és hozzátartozóikat szeretnék bevonni.

„Kiemelt hangsúlyt fektetünk az oktatásukra, ugye ők általában nagyobb lemaradással érkeznek az intézetbe egy civil fiatalkorúhoz képest. Arra helyezzük a fő hangsúlyt, hogy felzárkóztassuk őket. Végezzék el az általános iskolát, utána pedig bevonjuk őket szakképzésekbe, és olyan szakmát adjunk a kezükbe, amivel eredményesen tudnak majd visszailleszkedni a társadalomba” – magyarázta Szeidl Tamás intézetparancsnok.

A fogvatartottak az iskola és a szakképzések mellett tanodaprogramban is részt vehetnek. Ez főleg a 16. évét betöltött, letartóztatott vagy már büntetését töltő fiatalokat célozza. Velük kis létszámú csoportokban fejlesztőpedagógusok és pszichológusok foglalkoznak majd.

„A tanodaszerű képzés az oktatáson alapul. Megtanítjuk kvázi őket tanulni, ahogy tetszik. Ezek a fiatalok általában olyan szociokulturális háttérből érkeztek, hogy negatív iskolai élményeik vannak, kimaradtak az iskolából, nem tudták elsajátítani azokat a dolgokat, amiket az általános iskolai képzésen el lehet sajátítani. Mi szeretnénk ezt pótolni. Kifejezetten egyénre szabott, kompetenciafelméréseket követően, egyéniesítve, meghatározva az egyes fogvatartottaknak a fejlődési irányát” – emelete ki Sinkó Csaba projektvezető.

Az országban három helyen, Pécsen, Kecskeméten és Szirmabesenyőn indul tanodaprogram a fiatalkorúakat fogva tartó büntetés-végrehajtási intézetekben. A foglalkozásokon önkéntesen vehetnek részt az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!