2022. 08. 08. Hétfő László napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Radar 04:00

Belföld

Támogatják a duális képzést, várják a kancellárokat

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban arról is beszélt, hogy a kancellári rendszer bevezetése amiatt vált szükségessé, mert egy átvilágításon kiderült, hogy több intézmény is el van adósodva és a gazdálkodásuk is ésszerűtlen. A miniszterelnök szerint ezért gazdasági szakemberek lesznek a kancellárok, de neveket még nem mondott. Az új rendszer bevezetéséről csütörtökön egyeztetett a felsőoktatási államtitkár az egyetemek és az iparkamara vezetőivel.

„Nem egyetemi rangsorokat kell nyerni, nézze meg a német egyetemeknek a rangsorokban elfoglalt helyét, hanem versenyképességet kell nyerni.” – Német példával indokolta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hogy miért támogatják a felsőoktatás átalakítását. Javaslataikat hét munkabizottságban dolgozták ki. A középfokú oktatás mintájára az egyetemeken és a főiskolákon is bevezetnék a gyakorlati képzést. Az MKIK támogatja a kancellári rendszer bevezetését is.

„A legnagyobb jelentősége ott van, hogy lényegesen világosabb felelősségi pályákat jelenít meg. Lényegesen világosabbá teszi a felelősséget. Eddig be lehetett bújni a szenátus mögé vagy lehetett olyan döntési mechanizmusokat alkalmazni, amelyben nem volt világos, hogy ki a felelős a döntéséért. Most ez, a reményeink szerint, a helyére kerül ezzel az intézménnyel” – mondta Parragh László.

A kancellár az állami egyetemek működtetéséért felel majd, ő lesz az intézmény gazdasági vezetője. A szakmai-tudományos munkáért továbbra is a rektor felel, akit a kancellár menedzserként támogat – ezt már a felsőoktatási államtitkár mondta. Palkovics László megjegyezte: a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben is kettős az irányítás.

„Nem lehet általánosítani a kancellár munkaköri leírását, ugyanis vannak kettőmilliárd forintos kis intézmények és vannak a Szegedi Egyetemnek megfelelő, 72 milliárd forintos költségvetéssel rendelkező intézmények. Nyilvánvalóan az intézmények különböző típusa, különböző típusú kancellárt igényel, ilyen értelemben különböző típusú előélettel, szakmai tapasztalattal rendelkező kancellárok fognak remélhetően jelentkezni. Mindenképpen, ilyen típusú kancellárt fogunk az adott intézményhez megbízni” – emelte ki az Emmi felsőoktatási államtitkára.

A Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke emlékeztetett: a közelmúltban módosított felsőoktatási törvény nem részletezi a rektor és a kancellár közötti munkamegosztást. „A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara véleményével egyezően, a Magyar Rektori Konferencia is azt vallja, hogy a vállalatvezetésben a kettős irányítás és a kettős vezetés nem feltétlenül célravezető, ezzel együtt várjuk a rendszer valóságát, várjuk a kancellárokat” – fogalmazott a tiszteletbeli elnök.

Mezey Barna hozzátette: a duális képzés bevezetésének szerintük a műszaki főiskolákon lenne értelme, a jogász- vagy a tanárképzésben nem megoldható. A duális képzés részleteit a következő hónapokban dolgozzák ki, a felsőoktatás átalakításának stratégiájáról az év végén tárgyalhat a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!