2021. 10. 24. Vasárnap Salamon napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között 05:00

Belföld

Támogatják a duális képzést, várják a kancellárokat

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban arról is beszélt, hogy a kancellári rendszer bevezetése amiatt vált szükségessé, mert egy átvilágításon kiderült, hogy több intézmény is el van adósodva és a gazdálkodásuk is ésszerűtlen. A miniszterelnök szerint ezért gazdasági szakemberek lesznek a kancellárok, de neveket még nem mondott. Az új rendszer bevezetéséről csütörtökön egyeztetett a felsőoktatási államtitkár az egyetemek és az iparkamara vezetőivel.

„Nem egyetemi rangsorokat kell nyerni, nézze meg a német egyetemeknek a rangsorokban elfoglalt helyét, hanem versenyképességet kell nyerni.” – Német példával indokolta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hogy miért támogatják a felsőoktatás átalakítását. Javaslataikat hét munkabizottságban dolgozták ki. A középfokú oktatás mintájára az egyetemeken és a főiskolákon is bevezetnék a gyakorlati képzést. Az MKIK támogatja a kancellári rendszer bevezetését is.

„A legnagyobb jelentősége ott van, hogy lényegesen világosabb felelősségi pályákat jelenít meg. Lényegesen világosabbá teszi a felelősséget. Eddig be lehetett bújni a szenátus mögé vagy lehetett olyan döntési mechanizmusokat alkalmazni, amelyben nem volt világos, hogy ki a felelős a döntéséért. Most ez, a reményeink szerint, a helyére kerül ezzel az intézménnyel” – mondta Parragh László.

A kancellár az állami egyetemek működtetéséért felel majd, ő lesz az intézmény gazdasági vezetője. A szakmai-tudományos munkáért továbbra is a rektor felel, akit a kancellár menedzserként támogat – ezt már a felsőoktatási államtitkár mondta. Palkovics László megjegyezte: a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben is kettős az irányítás.

„Nem lehet általánosítani a kancellár munkaköri leírását, ugyanis vannak kettőmilliárd forintos kis intézmények és vannak a Szegedi Egyetemnek megfelelő, 72 milliárd forintos költségvetéssel rendelkező intézmények. Nyilvánvalóan az intézmények különböző típusa, különböző típusú kancellárt igényel, ilyen értelemben különböző típusú előélettel, szakmai tapasztalattal rendelkező kancellárok fognak remélhetően jelentkezni. Mindenképpen, ilyen típusú kancellárt fogunk az adott intézményhez megbízni” – emelte ki az Emmi felsőoktatási államtitkára.

A Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke emlékeztetett: a közelmúltban módosított felsőoktatási törvény nem részletezi a rektor és a kancellár közötti munkamegosztást. „A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara véleményével egyezően, a Magyar Rektori Konferencia is azt vallja, hogy a vállalatvezetésben a kettős irányítás és a kettős vezetés nem feltétlenül célravezető, ezzel együtt várjuk a rendszer valóságát, várjuk a kancellárokat” – fogalmazott a tiszteletbeli elnök.

Mezey Barna hozzátette: a duális képzés bevezetésének szerintük a műszaki főiskolákon lenne értelme, a jogász- vagy a tanárképzésben nem megoldható. A duális képzés részleteit a következő hónapokban dolgozzák ki, a felsőoktatás átalakításának stratégiájáról az év végén tárgyalhat a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Magát ünnepelte az ellenzék

A több százezres békemenettel szemben az ellenzék rendezvényén, csupán néhány ezer ember vett részt. 2021. október 23.

Fontos, hogy a fiatalok is megismerjék '56-ot

A Terror Háza Múzeum fő célja, hogy a fiatal generációval is megismertessék a 65 éve történteket. 2021. október 23.

A vártnál is több résztvevő miatt előbb indult el a békemenet

Olyan sokan gyűltek össze, hogy a menet a tervezettnél fél órával korábban indult el, köztük sokan olyanok, akik 2006-ban még gyerekek voltak. 2021. október 23.

Legfrisebb híreink

Elhunyt Venczel Vera

A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!