2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Takács Péter: Az egészségügy minden területén nagy szerepet kap a digitalizáció

Az egészségügy minden területén megjelenik és nagy szerepet kap a digitalizáció. Erről beszélt az egészségügyi államtitkár. Takács Péter kiemelte, akkor lesz működőképes az ellátórendszer, ha megfelelő szinten állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek a döntés-előkészítéshez kellenek. Összességében az adatvezérelt egészségügyi ellátáshoz kell eljutni, ami hiteles adatokon nyugszik - tette hozzá az államtitkár.

  • Takács Péter: Az egészségügy minden területén nagy szerepet kap a digitalizáció

Takács Péter szerint többek között akkor lesz működőképes az ellátórendszer, ha megfelelő szinten állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek a döntés-előkészítéshez kellenek.

Az adatvezérelt döntésmechanizmust az ellátás minden szintjére szeretné kiterjeszteni a kormányzat - jelentette ki az államtitkár a Digital Health Summit tanácskozáson.

Takács Péter a kiemelt kormányzati egészségügyi digitális célkitűzések közé sorolta a telemedicina és a nemzeti prevenciós rendszer informatikai továbbfejlesztését, az egységes kórházi medikai rendszer kialakítását, a központi várólista-előjegyzés digitális támogatását és a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetése.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térről (EESZT) azt mondta, a rendszer "kezdi kinőni a kezdeti gyermekbetegségeket". A felhő fejlesztési irányai között jelölte meg a strukturáltság növelését, a telemedicina-ellátás támogatását, az okoseszköz-adatok rögzítését. Ide sorolta továbbá az időpontfoglalás, az e-beutaló és a lakossági funkció bővítését.

Utóbbi kapcsán Takács Péter elmondta, az EgészségAblak mobil applikációt folyamatosan fejlesztik, az abban már elérhető e-recept az államtitkár szerint sikertörténet.

Szeretnék elérni, hogy jövőre a digitális időpontfoglalás és az időpontmódosítást is lehetővé váljon a lakosság számára is - tette hozzá.

Takács Péter úgy fogalmazott, az e-beutaló és időpontfoglalás a szakellátásban még az ügyeleti rendszer bevezetésénél is "nagyobb dobás lesz". A rendszer üzemeltetését elkezdték, és egyre több szakrendelő és kórházi rendelőintézet kapcsolódik be. Oda szeretnének eljutni, hogy a kétszáz óránál nagyobb kapacitással működő ellátónál kötelező legyen az időpontfoglaló rendszert használni - ismertette.

A rendszertől a transzparens és hatékony járóbeteg-ellátást várnak - tette hozzá.

Összességében az adatvezérelt egészségügyi ellátáshoz kell eljutni, ami hiteles adatokon nyugszik. "Amennyiben az ipari szereplők elfogadják a játékszabályokat, a kormányzat partner lesz a fejlesztésekben" - hangoztatta Takács Péter.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!