2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Tagadástól a vizsgálóbizottságig - A kispesti korrupciós botrány

Korrupciógyanús ügyletek, visszaosztás, fehér por. Októberben került nyilvánosságra az a videó-és hangfelvétel, amelyen Lackner Csaba kispesti szocialista képviselő kendőzetlenül beszél ezekről. A botrány érintettjei először tagadtak, később azonban már az ellenzéki politikusok is a polgármester lemondását követelték. Év végi összefoglalónkban ezúttal a kispesti korrupciós botránnyal foglalkozunk.

  • Tagadástól a vizsgálóbizottságig - A kispesti korrupciós botrány

Teljes tagadással védekezett az októberben kirobbant kispesti korrupciós botránnyal kapcsolatban a kerület szocialista polgármestere. Gajda Péter a felvételek nyilvánosságra kerülését követően majdnem egy teljes hétig nem ismerte fel saját önkormányzati képviselőjét. Nemcsak a kerületvezető volt azonban, aki szerint nem Lackner Csaba szerepelt a felvételeken, az ügy szinte minden érintettje igyekezett a lehető legkevesebb újságírói kérdésre válaszolni. A felvételek főszereplője pedig szinte már bújkált a kamerák elől.

Hamar kiderült azonban, hogy a nyilvánosságra hozott anyagban csakugyan a szocialista önkormányzati képviselő hallható. Lackner Csaba kendőzetlenül beszél korrupcióról, önkormányzati pénzek elosztásáról, és számos bűncselekményről.

Az októberi választáson a történtek ellenére Lackner Csabát ismét önkormányzati képviselővé választották. Csakhogy ekkora már kínossá vált az MSZP-nek a korrupciós botrány, és kizárták őt a pártból. Az érintettek véleménye a kizárás hírére egyből megváltozott, néhányan az ügy kivizsgálását kérték.

"Az biztos, hogy Lackner Csaba nem tagja annak a politikai közösségnek, aminek mi is a tagjai vagyunk, nagyon helyesen az MSZP kizárta a soraiból, kiderült, hogy olyan vádakkal illette őt az élet, amelyek megalapozottnak bizonyultak, úgyhogy nincs helye a mi közösségünkben."

- mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

A kizárás ellenére a Kispesti önkormányzat alakuló ülésén aztán Lackner Csaba átvette a mandátumát, sőt újra bizottsági pozíciót kapott. A polgármester később belátta, hibát követtek el.

A történetben a következő fordulópont december közepén jött el, amikor előbb Hadházy Ákos, majd őt követően több ellenzéki politikus is elkezdte követelni Gajda Péter távozását.

A kispesti LMP önkormányzati képviselője egy vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezte.

Gajda Péter arra, hogy sorra valóra válnak a felvételen Lackner Csaba szájából elhangzott állítások azóta sem reagált, azt azonban leszögezte: nem hajlandó lemondani.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!