2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Szűrőprogram: évente általános, ötévente részletes vizsgálat

Interneten is elérhető lenne, hogy kinek milyen szűrővizsgálaton kell kötelezően részt vennie. Az egészségügyi államtitkárság javaslata szerint ugyanis – a többi között – évente kellene általános, ötévente részletes vizsgálatra jelentkezni a háziorvosnál. A szív- és érrendszeri állapotfelmérés pedig 16 éves korban az iskolaorvos feladata lenne.

Az újszülötteknél hétféle, egyebek mellett érzék- és mozgásszervi felmérést végezne a szülészeti osztály, a vizsgálatot a csecsemőn egy, három és hat hónapos korában megismételnék a gyermekorvos segítségével. Egy- és hatéves kor között további hatféle szűrést javasol a tervezet.

– A szülők együttműködésének a megnyerése nélkül itt nem lehet eredményt elérni. Az a tapasztalatom, hogy ahol a szülők tudatosan, jól odaállnak egy jól felépített, korszerű terápiás tervhez, gondozási tervhez, ott nagyon szépen lehet ilyen elváltozásokat is kezelni – véli Pátri László házi gyermekorvos.

Fogászati szűrést életkortól függetlenül évente rendelnének el. A Pécsi Tudományegyetem szájsebészeti tanszékének vezetője arra emlékeztet, hogy szájüregi rákban világelső Magyarország.

– Nagyon sok gyulladásos problémát látunk, ami elsősorban a rendkívül elhanyagolt, rossz fogazat miatt van. Ez egyébként ingyenes ellátás a lakosságnak, tehát nem kerülne semmi pénzbe. Ezért minden további nélkül nyugodtan megtehetnék azt, hogy akkor ezeket az ellátásokat felvegyék a fogorvosoktól – közölte Olasz Lajos, Baranya megye szakfőorvosa.

A háziorvosok évente általános fizikai vizsgálatot, ötévente pedig részletes vizsgálatot végeznének. 40 éves korig ötévente, felette kétévente kellene általános laborvizsgálatra jelentkezni.

– Az elsődlegesen kiszűrt betegeket nyilván tovább kellene küldeni diagnosztikai vizsgálatokra, illetve megfelelő kezelésekre, de azt nem tudom, hogy a jelenlegi járó- és fekvőbeteg-kapacitás elegendő lenne erre, hiszen most is elég hosszú várólisták vannak – fogalmazott Princz János háziorvos.

A tervezetet véleményezték az orvosi szakmai kollégiumok és egyesületek. Az egészségügyi államtitkár szerint az új rendszer szervezettebbé teszi a betegségmegelőzést.

– Hát, Isten ments, hogy itt a kötelezőségnél bárki rendőri erőt értsen, nem fogjuk bekísérni az embereket – közölte Szócska Miklós. – A lehetőségét megteremtjük, hogy mindenki eljuthasson, és a rendszer szereplői, a védőnő, az ápoló, az orvos rendelkezni fog azzal az adattal, sőt az egészségfejlesztési irodákban rendelkezni fognak azokkal az adatokkal, hogy ki ment el, ki nem ment el, és noszogatni fogjuk az embereket, hogy saját érdekükben menjenek el – tette hozzá az egészségügyi államtitkár.

Az eddigi szűrővizsgálatok kiegészülnek az emlő- és a vastagbélszűréssel – tette hozzá Szócska Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!