2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Szülész-nőgyógyászok a vádlottak padján

A jövő héten hirdethet ítéletet másodfokon a Debreceni Ítélőtábla azoknak a nőgyógyászoknak és szülésznőknek az ügyében, akik a vád szerint pénzt kértek a szülés levezetéséért és az érzéstelenítésért. Az ügy 2007-ben robbant ki. Az első fokon eljáró törvényszék pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra. A per másodfokon kedden folytatódott. Az ügyész az elsőfokú ítélet súlyosbítását, az ügyvédek pedig a vádlottak felmentését indítványozták.

Két sorban is alig fértek el az ügyvédek a Debreceni Ítélőtáblán. A 13 vádlott többsége szülész-nőgyógyász, ketten pedig szülésznőként dolgoztak Budapesten, az Állami Egészségügyi Központban. A vád szerint pénzt kértek a szülés levezetéséért és az érzéstelenítésért hét éve. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék márciusban a vádlottak nagy részét vesztegetés vétsége miatt egyenként mintegy kétmillió forintos pénzbüntetésre ítélte. Az egyik szülésznő pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A másodfokú tárgyaláson az ügyész azt hangsúlyozta: az orvosok kihasználták a szülő nők kiszolgáltatott helyzetét, ezért az ítélet súlyosbítását indítványozta. Valamennyi vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért.


Az egyik ügyvéd arra hivatkozott, hogy a hálapénz rendszere Magyarországon nem kellően szabályozott. „Az orvos tudja jól, hogy ha rá számítanak, azért díjazásban fog részesülni. Aki ezt tagadja, az vagy vak, vagy nem Magyarországról beszél” – mondta Móritz Balázs ügyvéd. Egy másik jogi képviselő szerint az orvosok nem kérték a hálapénzt. „Ha mégis, azt mondta csak az orvos, hogy illik megköszönni, és szokás megköszönni. Nem tudom, mi alapján rögzítette a bíróság azt, hogy azt mondta nekik, hogy kell” – tette fel a kérdést Francsics Imre ügyvéd.

Ítélethirdetés szeptember 11-én várható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!