2019. december 9.,
hétfő, Natália napja

Szocpolcsalás: bűnös a 200 vádlott többsége

2014. január 13., hétfő 15:17, frissítve: hétfő 15:42

Az utolsó szó jogán a vádlottak nyilatkozataival folytatódott a Debreceni Ítélőtáblán a taktaközi szocpolcsalás néven elhíresült ügy tárgyalása. Az elsőfokú eljárásnál a több mint 200 vádlott többségét bűnösnek találta a bíróság. Az elsőrendű például 10 év szabadságvesztést kapott. A vádirat szerint ezek az emberek lakástámogatási kedvezményeket szereztek meg jogtalanul, csaknem 5000 millió forint értékben.

Kétszáz vádlott is megszólalhatott volna a másodfokú ítélet kihirdetése előtt a Debreceni Ítélőtábla aulájában, de nem mindegyikük jelent meg a tárgyaláson. 2005 és 2008 között építési vállalkozók hajtottak fel Szerencs környékén egy cigány kisebbségi önkormányzati képviselő közreműködésével roma családokat a szocpol igénybe vételéért – az ügyészség szerint. A roma családok a milliós összegű állami támogatást százezer forintért eladták a vállalkozóknak, akik a pénz nagy részét elrakták, a töredékéből pedig használhatatlan házakat húztak fel. A szocpolhoz szükséges papírok kiállításáért önkormányzati dolgozókat, banki ügyintézőket, ügyvédeket fizettek le. Az elsőrendű vádlott a szerencsi építési hatóság akkori vezetője, aki – a vád szerint – 50 ezer forintot kapott minden egyes engedélyért. Első fokon bűnösnek találták a vesztegetés vádjában, és 10 év szabadságvesztésre ítélték. A másodfokú eljárásban azt mondta az utolsó szó jogán: reméli, hogy nem kell börtönbe vonulnia.

A harmadrendű vádlott a családok felhajtásában közreműködő cigány kisebbségi önkormányzati képviselő, aki továbbra is tagadja bűnösségét. A Debreceni Ítélőtábla az év első felében hirdetheti ki a másodfokú ítéletet.

Forrás: Hír TV