2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Szobrot állítanak a Szabadság téren George Herbert Walker Bushnak

Hír TV

2020. szeptember 6., vasárnap 12:13

Szobrot állít a magyar kormány a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának 30. évfordulója alkalmából idősebb George Bushnak a budapesti Szabadság téren. Az Egyesült Államok 41. elnöke hivatali ideje alatt első amerikai államfőként látogatott el Budapestre, és komoly érdemei voltak a közép és kelet-európai diktatúrák megszűnésében. Az emlékművet október 23-án avatják fel, és szimbolikus helyen, Ronald Reagan amerikai elnök szobra mellett kap majd helyet.

A szobor felállításával a magyar állam tisztelettel adózik Bush elnök emléke előtt, aki az első amerikai államfőként hivatali ideje alatt Budapestre látogatott.

Bush elnök életművét joggal övezi elismerés. A közszolgálatban töltött hosszú pályafutása során - elnökként és alelnökként - a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében vitathatatlan érdemeket szerzett.

A szobor avatására harminc évvel a vasfüggöny leomlása, a német egység és Európa újraegyesülése után történik, amikor a szabadság és a demokrácia diadalmaskodott Közép- és Kelet-Európában, amikor a magyar nép lezárta a kommunizmus sötét korszakát és a szabadság útjára lépett. A rendszerváltoztatásnak, valamint az azóta elvégzett kemény munka eredményeként a magyar emberek ma biztonságban és szabadon élhetnek

- olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

2020. október 23-án a szobor avatásával kölcsönös elismerésünket és hálánkat fejezzük ki az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben. A szobor méltó helyen, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll majd, amely szimbolizálja e két vezető közös harcát a - Reagan szavaival élve - "gonosz birodalmának" felszámolásáért.

A hidegháború vége óta eltelt 30 év alatt az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata többek között NATO-szövetségesként és kereskedelmi partnerként is felvirágzott. A magától értetődő igazságok, közös értékeink és céljaink összekötnek bennünket

- hangsúlyozták.

Bush elnök tevékenysége nélkülözhetetlen hozzájárulás volt a két ország közötti kapcsolat megújításához és elmélyítéséhez. Az ő örökségét szem előtt tartva tudjuk:

együtt erősebbek vagyunk, katonai és politikai szövetségünk, valamint gazdasági partnerségünk biztonságunkat garantálja, barátságunkat erősíti, közös jövőnket szolgálja

- áll a közleményben.

 

Hír TV/Miniszterelnökség