2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Belföld

Már hivatali visszaéléssel is vádolják Szilvásyt

Az UD-ügyben már hivatali visszaéléssel is vádolják Szilvásy Györgyöt. A Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét eredetileg személyes adattal való visszaéléssel vádolták, az MDF egykori vezetőivel, Herényi Károllyal és Dávid Ibolyával együtt. Tavaly első fokon mindegyiküket felmentették, a másodfokú bíróság azonban hatályon kívül helyezte a döntést és új eljárást rendelt el.

Egyedül ült a vádlottak padján Szilvásy György az UD Zrt. lehallgatási ügyének perén a bíróságon. A Gyurcsány-kormány titokminisztere tavaly első fokon felmentést kapott a vádak alól az MDF egykori vezetőivel, Herényi Károllyal és Dávid Ibolyával együtt, a másodfokú bíróság azonban hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárást rendelt el. A szocialista politikust most már hivatali visszaéléssel is vádolják, amiért 2008-ban nyilvánosságra hozta fideszes politikusok és az UD. Zrt vezetőjének telefonbeszélgetéseit.

A volt szocialista titokminiszter szerint nem követett el bűncselekményt, amikor magánbeszélgetéseket hozott nyilvánosságra. Szilvásy továbbra is azt állítja, a fideszes képviselők telefonbeszélgetései az UD Zrt. vezetőjével nemzetbiztonsági kockázatot jelentettek. „Nagyon kézenfekvő példák vannak arra, hogy hogy keveredhet bele egy politikus mondjuk a Nemzetbiztonsági Hivatal által föltárt ügyekbe úgy, hogy nem is tud róla, akaratlanul, de mégis kockázatot jelent az ő belekerülése. Tehát ha nincs az előző két hét, akkor az egésznek nincsen politikai felhangja ebben az UD Zrt.-ügyben. Tehát én ettől az ügytől politikai, nemzetbiztonsági vagy szakmai értelemben semmit nem vártam” – jelentette ki Szilvásy György.


Az Orbán-kormány volt titokminisztereit tanúként hallgatták meg. Demeter Ervin szerint politikai céllal hallgatták le a szakszolgálatok a biztonsági cég vezetőjével folytatott beszélgetéseiket. „Ezeket a beszélgetéseket jó néhány hónappal előbb rögzítették, tehát már rég törölniük kellett volna. Ezek nyilvánvalóan szükségtelen adatok, és ilyenkor haladéktalanul törölni kell. Ehelyett azt tapasztaltuk, hogy a miniszter úr, volt miniszter úr a Kövér úr és az én személyemmel kapcsolatos adatokat rendszerezte, tárolta, felhasználta, továbbította, nyilvánosságra hozta” – nyilatkozta Demeter Ervin.

Kövér László szerint Szilvásyék a nyilvánosságra hozott hanganyagokkal a Fidesz politikusait egy szélsőséges, kormányellenes összeesküvés részeseinek próbálták beállítani. „Nehezen tudom megfogalmazni, hogy pontosan mi is zajlott, mert ezek jogi kategóriák kellene, hogy legyenek, velem, velünk szemben soha, semmilyen jogi értelemben releváns tény nem merült fel, a miniszter úr ilyennel nem hozakodott elő. Nem is tudott volna előhozakodni, mert ilyenek nem voltak, ezért volt rákényszerülve arra, hogy ilyen sugalmazásokat tegyen, amik erősen becsületsértőek” – fogalmazott Kövér László.

Meghallgatták az UD Zrt. egykori vezetőjét is. Horváth József azt mondta, sem ő, sem a biztonsági cég nem kapott politikai megbízást egyetlen fideszes politikustól sem. Az ügy előreláthatólag októberben folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!