2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Szili Katalin: 1848. március idusa máig értékes példával és értékkel bíró napja a magyar nemzetnek

Minden nemzetét szerető, tisztelő politikusnak kötelessége kiállni a hazájáért, és védeni a szabadságot, a szuverenitást, ezt példázzák az 1848-as események is - hangoztatta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a szlovákiai Pozsonypüspökiben vasárnap.

  • Szili Katalin: 1848. március idusa máig értékes példával és értékkel bíró napja a magyar nemzetnek

Az Országgyűlés volt elnöke az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megemlékezésen kiemelte: az 1848-as események is mutatják, hogy vannak olyan történelmi helyzetek, amikor ki kell állni a nemzet jogaiért.

A miniszterelnöki főtanácsadó a Csemadok pozsonypüspöki alapszervezetének meghívására érkezett a szlovákiai településre, ahol a szabadságharcban megsebesült és később Pozsonypüspökiben letelepedett lengyel szabadságharcosra, Kutsera Józsefre és rajta keresztül az 1848-as eseményekre emlékeztek.

Szili Katalin a beszédében arra hívta fel a figyelmet: az ott harcoló lengyel légiók már akkor kifejezői voltak a ma is élő és a két népet összefogó lengyel-magyar barátságnak.

"1848. március idusa máig értékes példával és értékkel bíró napja a magyar nemzetnek, amikor egy új időszak kezdődött történelmünkben". A feudális társadalmi-gazdasági rendszert polgári alapokon nyugvó modern berendezés váltotta fel. Március 15-e egyben a polgári nemzetfelfogás születésnapja is - hangsúlyozta közleményében.

Kitért arra, hogy éppen 176 éve, március 3-án hangzott el a pozsonyi országgyűlésben Kossuth Lajos nagyhatású beszéde, amely a későbbiekben elfogadott reformokat megalapozta.

A rendezvényen - amely Kutsera József sírjának koszorúzásával zárult - részt vett a lengyel és a magyar katonai attasé is - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!