2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Az ezüstcsapat és a '38-as világbajnoki döntő

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Szilágyi György: Életem túlnyomó részét huligánként éltem le

Újabb részleteket osztott meg az Origo a birtokába jutott 2012-es Jobbikos frakcióülésen készült hangfelvételből. A Jobbik borsodi politikusa, Egyed Zsolt ezen erősen antiszemita felhanggal arról beszélt, hogy kinyílik a zsebében a bicska és felforr a vére, amikor Szegedi Csanád és Köves Slomó esetére gondol. A felvételen a párt jelenlegi frakcióvezető-helyettese, Szilágyi György pedig azzal dicsekszik, hogy életének túlnyomó részét futballhuligánként töltötte és a csoportjával verekedésben, verhetetlenek voltak Magyarországon, de még Európában is.

  • Szilágyi György: Életem túlnyomó részét huligánként éltem le

Miután az Origo birtokába jutott a Jobbik 2012. november 7-ei frakcióülésének teljes hanganyaga, a portál abból először Vona Gábor és Hegedűs Lórántné kőkemény zsidózását ("Saul-fordulás", "zsidókhoz átállás", "zsidóügyi szakértő" és "egymást ajnározó zsidók"), azután Balczó Zoltánnak az antiszemitizmusával való hencegését hozta nyilvánosságra.

Ezzel még egyáltalán nem volt vége a sornak, rajtuk kívül más vezető jobbikos politikusok is csúnyán elragadtatták magukat a párt számára vészterhes időszakban megtartott összejövetelen. Ezúttal Szilágyi Györgynek, a Jobbik jelenlegi parlamenti képviselőjének, frakcióvezető-helyettesének, valamint Egyed Zsoltnak, a párt borsodi politikusának derült fény a létező legrosszabb oldalára. 

Huligánpélda a Jobbik egységére

Ahogy korábbi cikkeinkben is érintettük, 2012 környékén a Szegedi Csanád-ügy borzolta a kedélyeket a párton belül, vészjóslóan felmerült a szétesés lehetősége. 

Szilágyi György is a pártjának az egységét féltő politikusok közé tartozott, hosszú monológjában a szervezet egyben tartása és a kezelhetetlen politikusok kiebrudalása mellett érvelt. Erre egy egészen extrém példát hozott, mégpedig a Ferencváros keménymagjának, a hírhedt, úgynevezett kettes szektor történetét elevenítette fel. Felszólalása során azzal dicsekedett, hogy életének túlnyomó részét huligánként élte le az azóta felbomlott kettes szektorban, így tisztában van azzal, hogyan kell egyben tartani egy társaságot.

Életem túlnyomó részét huligánként éltem le, és mindig ebből hozom a példákat. A kettes szektor '91-től közel '98-ig egyeduralkodó volt ebben az országban. Azon a területen mindenkivel felvette a harcot, és mindenkit leigázott, sőt Európában is

- fogalmazott a pártvezetés védelmére kelve a politikai karrierjét a Magyar Igazság és Élet Pártjában (MIÉP) kezdő politikus.

Szerinte a huligánok ugyan "különálló és nagyon kemény személyiségek" voltak, mégis összetartottak azért, mert "volt egy vezetőjük, akit elfogadtak maguknak". A Jobbik huligánügyi szakértője (ha már volt zsidóügyi szakértő) három okot sorolt fel, hogyan lehetett ebből a közösségből kikerülni. 

  1. "Az egyik az volt, ha valaki egy harcnál elfutott. Ez rád nem jellemző (szerk.: Lenhardtnak), tehát az biztos, hogy ilyen szempontból nem kerülnél ki."
  2. "A másik az volt, hogy valaki olyan egyéni akciókba kezdett, mondjuk egy-két-három-négy-öt ember, amivel kockáztatta a kettes szektornak a közösen kivívott érdemét. Tehát, hogyha ők elmentek külön valahova harcolni, és ott vereséget szenvedtek, nem azt mondták, hogy Kovács Géza, vagy valaki vereséget szenvedett, hanem valaki megverte a kettes szektort. Ez is, mint főbenjáró bűn volt."
  3. "A harmadik pedig az volt, amikor konfliktusa támadt az illetőnek a kettes szektor vezetőjével. Ez lehetett bármilyen konfliktus. Amikor harc volt, akkori igenis ebből a társaságból annak az embernek távoznia kellett, mert az egység így maradt meg."

Önironikusan ezután hozzátette, hogy "ez a példa (szerk.) lehet, hogy elég távol áll az Országgyűléstől, de ezek a majdnemhogy örökérvényű igazságok minden egyes társaságra, akik egységesek." Szilágyi azt is elmesélte, hogy miért bomlott fel a kettes szektor: azért, mert a vezetőjüknek nem volt kellő ereje, hogy a különböző huligánklikkekkel harcoljon. "Nem szeretném egyébként, ha a Jobbik eljutna ide" - egészítette ki a korábbiakat a pártját féltő honatya, aki a beszéde végén megtagadta korábbi társaságát, amikor azt mondta, hogy "a kettes szektornál sokkal fontosabb a Jobbik". 

Antiszemita utalások

Szilágyi mellett Egyed Zsolt, a párt akkori parlamenti képviselője is besorolt a minősíthetetlen mondatokat tevő jobbikos politikusok közé. 

A Jobbik borsodi politikusa erősen antiszemita felhanggal arról beszélt, hogy kinyílik a zsebében a bicska, és felforr a vére, amikor Szegedi Csanád és Köves Slomó esetére gondol. 

"Csanád elkezdte ezt a menetelését ugye „Slamóhoz", aztán meg ez az Izraellel kapcsolatos kijelentése Ugyanúgy kinyílt a bicska a zsebemben, mint bárki másnak. Forrnak bennem az indulatok, de nekem, úgy gondolom, hogy a képviselői munka mellett az az elsődleges feladatom, hogy a pártot építsem" - vallott színt Egyed Zsolt, aki legutóbb 22 szavazatot kapott a sajószentpéteri időközi választáson. 

Ki vette fel a frakcióülést?

A legkevésbé sem mellékes kérdés, hogy az ominózus frakcióülésen elhangzott gondolatokat ki és miként vehette fel.

Egy biztos a felvételen az elejétől a végéig Vona hangját lehet a legjobb minőségben hallani. Mindebből arra lehet következtetni, hogy feltehetően a pártelnök vette fel az ülést.

Origo 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!