2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Sajtóklub 14:00

Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország kiváló példa a józan észre alapozott gazdasági sikerekre

A nyugati és keleti vállalatok magyarországi együttműködése jó példa arra, hogy a világ gazdasági vezetői még nem vesztették el a józan eszüket, és az ideologikus megközelítések nem írták felül teljesen a racionalitás szempontjait - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

  • Szijjártó Péter: Magyarország kiváló példa a józan észre alapozott gazdasági sikerekre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri tanácsának ülése előtt arról számolt be, hogy a jövő történelemkönyveiben a mostani évek a veszélyek koraként lesznek említve, ugyanis a világ ma súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, amelyek egyben a gazdaságra is negatív kihatással vannak.

Ezért aggodalmát fejezte ki bizonyos, alapvetően liberális politikusi reakciók kapcsán, amelyek alapján a világ ismételt blokkosodásának hosszú távú kockázatával kell számolni, márpedig szavai szerint ezen Magyarország mindig rajtavesztett.

"Mi amellett érvelünk, hogy egy más típusú választ adjunk a mostani kihívásokra, s a következő időszak a világban a blokkokra szakadás helyett az összeköttetésekről szóljon. És azt szeretnénk, ha kitörölnénk a nemzetközi politikai szótárakból azokat a kifejezéseket, mint a decoupling vagy a de-risking, amelyek kulturáltnak tűnő kifejezései annak, hogy válasszuk szét egymástól a keleti és a nyugati gazdaságokat" - mondta.

"Mi azt szeretnénk, ha a politikai vezetők nem lehetetlenítenék el a civilizált kelet-nyugati együttműködést, és azt szeretnénk, ha a politikai vezetők nem lehetetlenítenék el azt, hogy egy egységes, tisztességes világkereskedelmi és világgazdasági rendszer működjön a következő időszakban" - tette hozzá.

Szijjártó Péter igen fontosnak nevezte, hogy az ideológiák és a dogmatikus megközelítések ne írják felül a józan észre, a racionalitásra alapuló megközelítést, minthogy ennek nyomán a világ egészen biztosan rosszabb, kevésbé biztonságos helyzetbe kerülne.

"Az, hogy a remény nem veszett el teljesen, az abból látszik, hogy a világ gazdasági vezetői, a gazdasági életben tevékenykedő vezetők azért nem vesztették el teljesen a józan eszüket" - vélekedett.

Erre pedig Magyarországot hozta fel kiváló példaként, megjegyezve, hogy hazánkban mindhárom nagy német autógyártó jelen van, s ezzel párhuzamosan a három legnagyobb kínai elektromosakkumulátor-gyártó is.

Rámutatott, hogy a nyugati vállalatok elektromobilitási stratégiájukban alapvetően számolnak a keleti beszállítókkal, és ezen szereplők között a lehető legszorosabb az együttműködés Magyarországon.

Illetve példaként említette a paksi bővítést is, amely beruházáson az orosz fővállalkozó mellett német, amerikai, francia alvállalkozók dolgoznak.

A miniszter ezután üdvözölte, hogy az OECD vezetői, akiknek a megválasztását a kormány is támogatta, megőrizték még a józan eszüket, és nem engedték, hogy átpolitizálódjon a szervezet működése.

"Ezért Magyarország támogatja az OECD erősödését, minél nagyobb az OECD, annál erősebb. Ezért az OECD bővítési stratégiáját is támogatjuk, és örülünk annak, hogy olyan új, nagy gazdasággal rendelkező országok, mint Indonézia és Thaiföld is kifejezték csatlakozási szándékukat" - közölte.

"A lényeg tehát, hogy a világ gazdasági vezetői, úgy tűnik, azt a reményt adják nekünk, hogy azért még nem vesztették el teljesen a józan eszüket, és van remény arra, hogy a józan észre, racionalitásra alapuló politika felülkerekedjen az ideológiákra és dogmatikus megközelítésre alapuló politikák fölött" - összegzett.

Forrás: MTI

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!