2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország érdeke a közel-keleti feszültségek enyhülése

Magyarországnak az az érdeke, hogy a feszültségek minél inkább enyhüljenek a Közel-Keleten - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

  • Szijjártó Péter: Magyarország érdeke a közel-keleti feszültségek enyhülése

Szijjártó Péter Ádil bin Ahmed al-Dzsubeir szaúd-arábiai külügyi államtitkárral találkozott, majd a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón kiemelte:

azonosították azokat a pontokat, amelyekben Magyarország és Szaúd-Arábia hasonló álláspontot képvisel. Ilyen a migráció és a terrorellenes küzdelem - mondta.

A migrációt illetően kifejtette: lényeges a határok védelme, fontos, hogy a segítséget odavigyék, ahol a baj van, továbbá az, hogy a migráció kiváltó okait kell kezelni és fel kell lépni az embercsempészet ellen.

Ha a Közel-Keleten biztonsági kockázatok vannak, az újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába - mutatott rá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kitért arra, hogy a migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez humanitárius akciókra van szükség, Magyarország ilyeneket indít a Hungary Helps program keretében.

A humanitárius támogatások ügyében párbeszéd indul a két ország között, így néhány közös akciót is indíthatnak majd

- fűzte hozzá.

A terrorellenes küzdelemről elmondta: folytatni kell az erőfeszítéseket, a cél az Iszlám Állam terrorszervezet végleges legyőzése.

Megjegyezte, Magyarország nem akarja, hogy a nukleáris fegyverrel rendelkező országok száma növekedjen.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Szaúd-Arábia a vízhiány miatt speciális kihívással áll szemben, szükséges

a vízügyi infrastruktúra fejlesztése, ami a magyar technológiák és mérnöki tudás számára komoly lehetőségeket jelent.

A gazdasági együttműködés ösztönzésére 600 millió eurós hitelkeret nyitottak az Eximbanknál - közölte.

Azt is mondta, hogy a két ország diplomáciai akadémiája és külügyi intézete közötti kapcsolatokat dinamizálják a jövőben, hogy jobban megérthessék egymás térségét.

Ádil bin Ahmed al-Dzsubeir hangsúlyozta: Magyarország és Szaúd-Arábia kölcsönösen előnyös együttműködést építhet ki például a tudomány és az oktatás területén, szorosabbra fűzhetik gazdasági kapcsolataikat és közösen léphetnek fel nemzetközi szervezetekben.

Emlékeztetett: idén ünnepelik a 25. évfordulóját a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének.

Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a szaúd-arábiai trónörököshöz köthető Jeff Bezos telefonjának feltörése, a külügyi államtitkár kijelentette: ezek a sajtóhírek alaptalanok és nevetségesek.

Sikeres döntés a keleti nyitás

A tárcavezető Budapesten már arról beszélt az indiai Tata Consultancy Services (TCS) informatikai szolgáltató budapesti tevékenységének bővítéseként létrehozott új digitális kompetencia iroda avató ünnepségén, hogy Az elmúlt tíz év bizonyította, hogy a kormány 2010-ben indított keleti nyitás stratégiája sikeres döntés volt.

A TCS budapesti új irodájában 500 új munkahelyet hoznak létre a meglévő 2500 mellé.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a világgazdaságban a kelet szerepe folyamatosan nő: míg 2007-ben a világban végrehajtott beruházás 81 százalékát nyugati tőkéből, 17 százalékát keleti tőkéből hajtották végre, addig 2018-ban már a világ összes beruházásának 58 százaléka keleti tőkéből valósult meg, és egyre több technológiai újítás származik onnan.

Hangsúlyozta, tavaly Magyarországon megdőlt a beruházási rekord, és először fordult elő, hogy nem Németországból, hanem keletről, Koreából érkezett a legtöbb befektetés az országba.

Megjegyezte, a múlt évben Magyarországra hozott beruházási érték mintegy 60 százaléka keletről érkezett, a tavaly létrehozott új munkahelyek 40 százalékát keleti vállalatok adták.

 Szijjártó Péter elmondta, a keleti nyitás egyik legfontosabb célországa India, az informatikai világforradalom egyik meghatározó szereplője.

A magyar-indiai gazdasági kapcsolatok aktívak, 40 nagy indiai vállalat több mint 10 ezer magyar munkavállalót foglalkoztat, és tavaly az első tíz hónapban több mint 600 millió dollárt tett ki a kétoldalú kereskedelem - tette hozzá.

A miniszter rámutatott: a Tata Consultancy Services beruházása hozzájárul a magyar gazdaság dimenzióváltásának sikerességéhez, és lehetőséget ad arra, hogy a jól képzett magyar fiatalok kiszámítható karriert érjenek el.

Szijjártó Péter szólt arról, hogy Magyarországon 4500 ösztöndíjas helyet tartanak fenn a keleti nyitás célországaiból származó diákoknak.

A Tata-csoportnál több mint 700 ezren dolgoznak globálisan, a csoport éves szinten több mint 100 milliárd dollár bevételt ér el. A Tata Consultancy Services India legnagyobb informatikai vállalata, a világ 50 országában 450 ezer munkavállalót foglalkoztat, Ázsia vezető szoftverfejlesztő és szolgáltató cége. Magyarországon 2500 fiatal dolgozik a Tata Consultancy Servicesnél Budapesten, teljesítményük is hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat vezetői cégcsoporton belül a budapesti részleget választották a legjobb szolgáltató központjuknak - fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági miniszter szerint a TCS beruházásai is hozzájárultak ahhoz, hogy az autóipart követően az üzleti szolgáltató központok szektora a második legtöbb beruházást hozta Magyarországra.

Rekordot döntve, a múlt évben 14 új szolgáltató központról hoztak döntést a tulajdonosok, és ma már 120 ilyen központ van Magyarországon, ahol 55 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak - mondta Szijjártó Péter.

N. Ganapathy Subramaniam, a TCS globális vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a budapesti digitális szolgáltató központ átadásával tovább bővül tevékenységük, munkájukkal a mesterséges intelligencia és az automatizálás területén erősítenek. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!