2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Belföld

Szijjártó Péter Goodfriend mentelmi jogának felfüggesztését kérte

Eleget tett az ügyészség kérésének a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter már ma levélben kérte André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő mentelmi jogának felfüggesztését az Egyesült Államoktól. Ha Washington megtagadja a kérést, meg kell szüntetni a büntetőeljárást. Az ügyvivőt – kitiltásával kapcsolatban – az adóhatóság elnöke jelentette fel rágalmazás miatt.

Hétfőn kérte a legfőbb ügyész, hogy a külügyminisztérium tegyen lépéseket André Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztéséért. Szijjártó Péter kedden írt amerikai kollégájának. „Az Egyesült Államok kormánya mondjon le ebben az ügyben André Goodfriend diplomáciai mentességéről.”


A külgazdasági és külügyminiszter szerint mindkét félnek az az érdeke, hogy az állítólagos korrupciós ügy tisztázódjon. „Magyarországnak az az érdeke, hogy ezt a nyitott kérdést minél előbb le tudjuk zárni, én azt gondolom, hogy ha a független magyar bíróság előtt lehetőség lesz erre az eljárásra, akkor ennek a nyitott kérdésnek a lezárásához közelebb juthatunk, ott ugyanis világossá fog válni, hogy valóban vannak-e olyan bizonyítékok, amelyek alapján magyar kormányzati tisztségviselők korrupcióban vettek részt” – mondta Szijjártó Péter

Szijjártó Péter cáfolta azokat a híreket, hogy a kormány André Goodfriend kiutasítására készülne. Az amerikai nagykövetséget ideiglenesen vezető diplomatát az adóhatóság elnöke jelentette fel, miután Goodfriend két lapinterjúban is arra célzott, hogy Vida Ildikó személyesen érintett korrupciós bűncselekményben.

„Nem számíthatunk, hogy le fognak mondani a mentességéről, ugyanis akárhogyan nézzük a jelenleg folyamatban lévő kétoldalú vitát, abban nem egy olyan köztörvényes ügyről van szó, ami az államok gyakorlatában egyértelműen a lemondáshoz vezethetne” – közölte Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogásza. A Hír Televízió által megkérdezett nemzetközi jogász szerint a lépés tovább ronthatja a kétoldalú kapcsolatokat, amin az sem segíthet, hogy a tervek szerint január 15-én Budapestre érkezik Colleen Bell új amerikai nagykövet. A diplomáciai mentességéről a konkrét személy nem, csak a küldő ország mondhat le.

Szijjártó Péter levelét kedden már nem akarta kommentálni André Goodfriend és az amerikai nagykövetség sem. Kerestük az Egyesült Államok külügyminisztériumát is, konkrét választ adásunkig nem kaptunk a kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!