2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Szijjártó: Nem Sargentini kormányozza Magyarországot

Hír TV

2018. szeptember 6., csütörtök 20:10, frissítve: péntek 06:41

Politikai támadásnak tartja Magyarországgal szemben a Sargentini-jelentést Szijjártó Péter. A külügyi és külgazdasági miniszter csütörtökön a Hír TV-ben arról beszélt, a dokumentum nettó hazugságokon alapul, a kormány pedig meg fogja védeni hazánkat és a magyar embereket az Európai Parlament szeptember 11-én esedékes plenáris ülésén és minden további uniós eljárás során a támadásoktól.

A Sargentini-jelentésről, vagyis a magyarországi jogállamiságot megkérdőjelező dokumentumról jövő héten vitázik és szavaz az Európai Parlament. A magyar pártok megosztottak a jelentés megszavazását illetően. A fideszesek egyértelműen nemmel voksolnak majd, míg a DK-sok igennel. A többi ellenzéki formáció még vagy nem döntött, vagy nincs egységes álláspontjuk.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter ennek kapcsán csütörtökön a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, parázs vita lesz jövő héten az Európai Parlamentben, ugyanis egyre közelebb van az európai választás, a hangulat pedig jelentősen átalakult a migráció vonatkozásában. „Mára az Európában megtartott választások során egyértelművé vált, hogy azok a pártok szerepelnek a legjobban, akik a migrációt ellenzik, az emberek biztonságát tartják szem előtt” – hangsúlyozta a politikus.

Rámutatott, a Sargentini-jelentés egy politikai támadás Magyarországgal és a magyar emberekkel szemben, „nem véletlen, hogy a migrációpárti politikusok keresik azt lehetőséget, hogy hogyan tudnának belerúgni hazánkba. Ha megnézi a szlovén, a magyar, vagy az osztrák választásokat, akkor ez valamit előre vetít az EP-választásokkal várható kimenetelét illetően” – jelentette ki stúdiónkban Szijjártó.

Hozzátette: azok a vádak és rágalmak, amiket az európai parlamenti képviselőasszony (Judith Sargentini) összegyűjtött ebben a dokumentumban, azok nettó hazugságok. Leszögezte azt is, hogy a kormány meg fogja védeni Magyarországot és a magyar embereket az Európai Parlament plenáris ülésén és minden további uniós eljárás során.

Szerinte komoly gondot okoz az, hogy nem tiszta, hogy miként lehet szavazni. „Az ember nem tudja, hogy sírjon, van nevessen, milyen jogintézmény, hogy menet közben derül ki, hogy miként lehet szavazni, nem világosak, hogy mik a szavazási szabályok, mi lesz a következő javaslat? Hogy csak az igen szavazatokat fogják számolni? Az egész komolytalan. (A szavazásnál a tartózkodó szavazat, nemmel ér fel – a szerk.)

Háttér: valószínűsíthető, hogy a javaslatot megszavazók többségben lesznek, ám ahhoz, hogy az eljárás a következő szintre lépjen, kétharmados többségre van szükség. Az összes liberális, zöld és baloldali képviselő igen szavazatával sincs meg a kétharmados többség, ugyanakkor a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt frakciója megosztott a kérdésben – körülbelül fele-fele arányban támogatják, illetve ellenzik a jelentést. A kérdés tehát, hogy a néppárti politikusok melyik oldalra állnak.

A Sargentini-féle demokrácia-értelmezésről azt mondta, hogy „számukra akkor van demokrácia, ha ők győznek, ha nem az a választás eredménye, amit ők szeretnének, akkor nincsen demokrácia.” Emlékeztetett továbbá, a legutóbbi választások során – már harmadik almalommal – az emberek meghoztak egy döntést, „amit mindenkinek tiszteletben kell tartania és senkinek nincsen joga hozzá, hogy kétségbe vonják.

A dokumentumról szólva még nyomatékosított, abban minősített hazugságok vannak. Kifejtette, nem Magyarországon történik olyan, hogy migránsok bűncselekményeket követnek el helyiekkel szemben és ez nem jelenhet meg a sajtóban. A kormányzat az Európai Bizottsággal már évekkel ezelőtt megállapodott azokban a kérdésekben, amiket most az Európai Zöld Párt képviselője a dokumentumba belefoglalt.

Megismételte, a kormány elsöprő többséggel kapott felhatalmazást a kormányzásra, ez pedig kihatással van az európai politikára, a migráció ellenes kormányt megpróbálják ellehetetleníteni, munkájában akadályozni.

Judith Sargentini holland politikus, az Európai Parlamentben a holland Baloldali Zöldek tagja, az Európai Zöld Párt képviselője. Korábban az amszterdami városi tanács baloldali zöld párti frakciójának vezetője volt.

„Nem Sargentini kormányozza Magyarországot” – szögezte le.