2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Szijjártó nem küldi haza Goodfriendet

Nem akarja hazaküldeni André Goodfriendet a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter P8 című műsorunkban azt mondta: a jelenlegi helyzetet sem a magyar kitiltással, sem pedig az amerikai vádaskodással nem lehet rendezni. A tárcavezető ugyanakkor kiemelte: az amerikai ügyvivő még mindig nem állt elő konkrét bizonyítékokkal a kitiltási ügyben, és nem megszokott a külpolitikában, hogy egy diplomata nyíltan fogalmaz meg vádakat.

„Ezeknek a súlyos, nyitott kérdéseknek a megléte nem érdeke Magyarországnak… Minél hamarabb tisztázni kell azokat a kérdéseket, amelyek most nehezítik az Egyesült Államok és Magyarország közötti politikai együttműködést” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter P8 című műsorunkban. Szijjártó Péter ugyanakkor nem akarja hazaküldeni az ideiglenes amerikai ügyvivőt. Szerinte a jelenlegi helyzetet sem a magyar kitiltással, sem pedig az amerikai vádaskodással nem lehet rendezni. A tárcavezető szerint az sem segít a helyzeten, hogy André Goodfriend még mindig nem állt elő konkrét bizonyítékokkal a kitiltási ügyben.

„Én azt gondolom, hogy a kétoldalú kapcsolatrendszer javításához higgadtságra és nyugodtságra van szükség. Az már más kérdés, hogy nemcsak a mi részünkről, hanem a másik részről is, és szerintem azok a cselekmények, amelyeket bizonyos esetekben az ügyvivő úr elkövetett, tehát hogy például vádat fogalmazott meg a NAV elnökével szemben, ez szerintem nem segíti az ügy megoldását. De nincsen olyan tervem, amire volt kedves utalni” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető hozzátette: az Egyesült Államokkal három területen működik együtt a kormány, amelyből jelenleg a politikai nem működik, a védelmi és a gazdasági együttműködést viszont sikertörténetnek nevezte. Az év első kilenc hónapjában például Magyarország 30 százalékkal növelte exportját Amerika irányába.

„A magyar–amerikai gazdasági együttműködés továbbra is egy sikertörténet. És hogy nem túlzok, azt szeretném számokkal is alátámasztani: az amerikai vállalatoknak a magyarországi beruházásai meghaladták a 9 milliárd dollárt, folyamatosan tárgyalunk újabb beruházásokról, több mint 80 ezer embert alkalmaznak. A legtöbb stratégiai partner a németek mellett az amerikaiktól kerül ki, kilenc vállalattal kötöttünk ilyen megállapodást. És pontosan pénteken volt a stratégiai partnervállalatoknak az első közös rendezvénye, ahol éppen a GE-nek a vezetője tartott előadást arról, hogy miért jó hely Magyarország és miért jó a GE magyarországi működése. Tehát a gazdasági, befektetési, kereskedelmi együttműködésünkben nincsen probléma” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter beszélt az orosz–magyar kapcsolatokról is. Szerinte helyes döntés volt támogatni a Déli Áramlatot, mert az a térség energiabiztonságát biztosította volna. A miniszter hangsúlyozta: európai alapérték az egyenlő elbánás, ennek ellenére a kettős mérce alkalmazásának kérdését veti fel az unió magatartása. A Déli Áramlattal kapcsolatban ugyanis az volt a kifogásuk, hogy elkerüli Ukrajnát, az Északi Áramlatot azonban nem támadták, pedig az szintén Ukrajna elkerülésével szállít orosz gázt Németországba.

Tekintse meg a Szijjártó Péterrel készült teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!