2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Szijjártó: Magyarország jó alapokkal nevezhet be az új versenybe

Az Exim Bankról szóló törvényjavaslat célja, hogy Közép-Európa leggyorsabb és leghatékonyabb exportfinanszírozási rendszerét hozza létre Magyarországon hosszú távon is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

  • Szijjártó: Magyarország jó alapokkal nevezhet be az új versenybe

A miniszter úgy értékelt: a világjárvány nemcsak egészségügyi hanem gazdasági kérdés is, a járvány után pedig semmi sem lesz ugyanolyan, mint előtte volt. Teljesen új verseny indul, új szabályokkal, új szereplőkkel, új pályákon, új játékvezető sípszavára és ebbe az új versenybe kell most benevezni - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ebben a helyzetben nem lehet más a cél, minthogy továbbra is Magyarországé legyen Közép-Európa legvonzóbb beruházási környezete, és a leggyorsabb és leghatékonyabb exportfinanszírozási rendszer.

Úgy vélte: Magyarország jó alapokkal nevezhet be ebbe a versenybe, az elmúlt 10 év gazdasági eredményei feljogosítanak bennünket a jó reményekre, hiszen Magyarország az elmúlt 10 évben sorra döntötte a rekordokat az export, a beruházások és a foglalkoztatás tekintetében is. Felhívta a figyelmet arra: a magyar GDP 86,5 százalékát éri el az export, ami EU-s szinten is éllovas pozícióba helyezi Magyarországot, emellett hazánk része annak a 35 tagú globális elitklubnak is, amelynek tagjai egyenként 100 milliárd euró feletti exportteljesítményt tudnak nyújtani.

Kiemelte:

a cél, hogy a világjárvány után a magyar gazdaság még erősebb és még jobb pozícióban legyen, mint a járvány előtt, ehhez pedig arra van szükség, hogy a gazdaság külső dimenzióit megerősítsék, az exportpiacokra termelő vállalatokat pedig újabb külpiaci lehetőségekhez segítsék.

A tárcavezető a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló törvény, valamint a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló törvény módosításának vitájában elmondta:

a javaslat célja, hogy tovább csökkentse a magyar vállalkozások adminisztratív terheit, valamint felgyorsítsa az exportőrök finanszírozáshoz jutását, ami főleg most fontos, amikor a világjárvány miatti nehézségek közepette a vállalatok likviditási kihívásokkal szembesülnek.

Ismertetése szerint a javaslattal megnövelik azoknak a kereskedelmi bankoknak a hitelkorlátját, amelyek az Exim Bank hiteleit a vállalkozások számára konkrétan elérhetővé teszik, ezzel újabb vállalatok számára teszik lehetővé a hiteltermékekhez való hozzáférést. Jelenleg ugyanis a nagykockázatra vonatkozó szabályozás miatt számos kereskedelmi bank elérte azt a határt, ameddig hitelt nyújthat - magyarázta.

Emellett - folytatta - a javaslat bővíti az Exim Bank tőkealapokba történő befektetési képességét is azzal, hogy lehetővé teszi számára, hogy - a bel- és külföldi kockázati- és a magántőke alapok mellett - ingatlanalapok alapításához vagy az ahhoz történő csatlakozásához kapcsolódóan is jegyezhessen befektetési jegyet.

Hangsúlyozta: ezzel az Exim Bank finanszírozni tudná a hazai ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaságokat, így ezen alapok tőkéjéből akár határainkon kívüli területeken is tudnak vásárolni ipari, idegenforgalmi, irodai és egyéb ingatlanokat, illetve ezek fejlesztésében, üzemeltetésében részt tudnak venni.

A Magyarországon már sikeres, ingatlanportfoliót kiépítő és üzemeltető magyar társaságok így kiléphetnek a nemzetközi piacra, ami lehetővé teszi számukra a megszerzett piaci tudás, tapasztalat hasznosítását, továbbá az innovatív építőipari és egyéb termékek, szolgáltatások exportját, hiszen ezek beépülnek a fejlesztendő, üzemeltetésre átvett külföldi ingatlanokba

- indokolt.

Kifejtette: egy ingatlanalap méretéből adódóan sok elemből álló, jól strukturált ingatlanportfoliót képes felvásárolni, majd üzemeltetni, hasznosítani, ezért megfelelő szakértői felügyelet mellett viszonylag alacsony kockázatú befektetésnek tekinthető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Exim Bank több új hitel, garancia és a biztosítási terméket vezetett be, hogy a világjárvány utáni időszakban a magyar vállalatok a legelőnyösebb pozícióból rajtolhassanak el. Ide tartozik az a 450 milliárdos hitelkerettel indított program, amelyben az export-értékláncban szerepet vállaló cégek igényelhetnek hitelt hat éves futamidővel lehet, 0,1 és 1,7 közötti kamattal.

Szijjártó Péter kitért arra is: az előterjesztés a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló törvény technikai jellegű módosítását is tartalmazza, amelyre a kormányzati igazgatásról szóló törvény új változatának hatályba lépése miatt van szükség. Hozzátette: a módosítás az 50 éven felüli kormánytisztviselők részére adható három napos pótszabadság lehetőségét vezeti át a külszolgálati törvénybe.

 

Szijjártó: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

A munkahelyeket teremtő új befektetéseknek köszönhetően Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin beruházását bejelentő, keddi sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte, hogy a 6,5 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 521 millió forinttal járul hozzá. A befektetéssel 150 munkahely jön létre Fejér megyében, a Dunaújváros melletti Iváncsa ipari parkjában.

A telephely a mezőgazdasági gépgyártás mellett kutatási és fejlesztési feladatokat is ellát majd - indokolta az állami támogatást a tárcavezető.

A kormány az elmúlt három hétben öt nagyberuházást jelentett be, ami a miniszter szerint előrevetíti a magyar gazdasági újrakezdés sikerét. Mindez azt is jelenti, hogy Magyarország a térség legvonzóbb befektetési célpontja maradhat, a válságkezelés pedig legalább olyan sikeres lesz most, mint amilyen 2010 után volt - tette hozzá Szijjártó Péter. A Yaris Kabin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a gépkezelőket, autó- és fémipari szakembereket, mérnököket is alkalmaznak majd.

Németh Ádám elmondta, hogy a török cég évi 15 millió eurós árbevétel-növekedést vár a magyarországi gyártás indulásától, és a piaci igények alapján pedig már most azzal számolnak, hogy a magyar üzemet tovább bővíthetik majd.

Az iváncsai üzem 2021. elejétől termelhet, főképp a német és az olasz piacra. A négyből két gyártócsarnok már elkészült, egyikbe meg is érkezett a gyártósor - közölte a cégvezető, hozzátéve, hogy a Yaris Kabin a legkorszerűbb technológiákat telepíti Magyarországra.

Galambos Dénes, a térség ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa a nagyberuházások felgyorsítását sürgette a bejelentés alkalmából, mivel azokat a versenyképesség megőrzéséhez nélkülözhetetlennek tartja.

A 2010-ben kezdődött újraiparosítási stratégia tapasztalataira hivatkozva kifejtette, hogy a térségben a fejlesztéseknek köszönhetően sok ezer munkahely jön létre, megszűnik a munkanélküliség. Szerinte várhatóan további fejlesztések várhatók itt a paksi erőmű építése és a több százmilliárd forint értékű vasúti és közúti projektek hatására.

Az 1977-ben családi vállalkozásként alapított Yaris Kabin mezőgazdasági gépekhez gyárt alkatrészeket és berendezéseket, elsősorban traktorkabinokat. A cég az európai piacon 20-25 százalékos részesedést ért el, és 2017-ben döntött arról, hogy Törökországon kívül is létesít üzemet. Magyarországi vállalatukat 2018-ban alapították.

MTI, Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!