2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Szigorítják a jogosítvány megszerzését

KK

2012. augusztus 16., csütörtök 02:03

A tervek szerint jövőre szigorodnak a jogosítvány megszerzésének feltételei, kismotort csak a 16 éven felüliek vezethetnek majd, autóbusz-vezetői jogosítványt pedig a huszonnegyedik életévüket betöltők kaphatnak. A szakoktatókat megosztja a tervezet, az autósiskolák szerintük így is nehéz helyzetben vannak, a magas tandíjak miatt ugyanis évről évre kevesebben iratkoznak be a tanfolyamokra.

Üresek a tantermek az egyik kaposvári autósiskolában, pedig a korábbi években nyáron akartak a legtöbben jogosítványt szerezni. Kovács Sándor ügyvezető igazgató szerint egy a közelmúltban napvilágot látott felmérés azt mutatja, hogy a lakosság csaknem 70 százalékának jelenleg más, sokkal fontosabb dolgokra kell költenie a jogosítványnál. Ebben az évben meghaladhatja a 30 százalékos visszaesést a képzésben részt vevők száma.

Egy B kategóriás jogosítvány megszerzése átlagosan 150 ezer forintba kerül. Sikertelen vizsga esetén a pluszórák több tízezer forinttal drágítják.

Az autósiskolák helyzetét tovább ronthatja az is, hogy január elsejétől eltörlik a segédmotor kategóriát, így aki kismotorra szeretne jogosítványt, 16 éves koráig várnia kell. Nagymotorra a mostani 21 helyett pedig már csak a 24 évesek vizsgázhatnának. Ez is több mint 100 ezer forintba kerül. A változásnak az oktatók szerint van előnye és hátránya is. A módosítástól a törvényhozók a motoros balesetek számának csökkenését várják.

Változások a buszoknál és a teherautóknál is lesznek. Jövőre a nehézpótkocsis vizsgát 18 helyett csak a 21 éven felüliek tehetik le, míg autóbusz-vezetőnek 21 helyett 24 év felettiek jelentkezhetnek majd.

Forrás: Hír TV