2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Sziebert-ügy: három hét nem volt elég az elsőrendű vádlottnak?

Három hét nem volt elég a felkészülésre a BKV korábbi jogi igazgatójának, aki korrupció vádjával állt bíróság elé. Sziebert György a vád szerint a megbízási díj egy részét visszakérte az ügyvédi irodáktól, s korábbi munkahelyén, a Budapest Airportnál is kapott kenőpénzt.

A vádirat ismertetése után elnapolták a BKV és a Budapest Airport volt jogi igazgatójának, illetve társainak korrupciós perét a fővárosi törvényszéken. A bíróság az elsőrendű vádlottat, Sziebert Györgyöt hallgatta volna meg, ő azonban nem tett vallomást arra hivatkozva, hogy nem volt ideje felkészülni. A rendőrség 2009-ben tartott házkutatást a BKV Akácfa utcai székházában, majd kenőpénz átvétele közben tetten érte Sziebert Györgyöt egy óbudai mélygarázsban.

Két vádlott meg sem jelent a Fővárosi Törvényszéken, egy harmadik pedig tüntetőleg újságot olvasott a reptéri vesztegetési ügy első tárgyalási napján.

Sziebert György jogi előadóként, Rényi-Vámos Krisztina pedig jogi igazgatóként dolgozott a Budapest Airportnál. Ők döntöttek arról, hogy a ferihegyi repülőteret üzemeltető cég melyik ügyvédi irodákkal köt szerződést.

Az ügyészség szerint csak olyan irodákkal állapodtak meg, amelyek vállalták, hogy a megbízási díj 5-10 százalékát készpénzben visszaadják. Az egyszeri, fix árú megbízásoknál pedig eleve benne volt a kenőpénz a díjban. „Dr. Sziebert György elsőrendű vádlott a BA Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló ügyvédekkel azt éreztette, hogy amennyiben nem hajlandóak a megbízási díj egy részét számukra megfizetni, a jövőben nem vagy csak csökkentett mértékben fognak megbízásokat kapni” – fogalmazott Nánási Vanda ügyész.

2009-ben érték tetten Sziebertet

Sziebert Györgyöt a Nemzeti Nyomozó Iroda 2009-ben érte tetten, épp egy húszezresekkel teli borítékot vett át. Akkor már a BKV-nál volt jogi igazgató. Az ügyészség szerint a közlekedési cég informatikai fejlesztését is egy olyan kft. nyerte el, amely fizetett az elsőrendű vádlottnak. „Megállapodtak abban, hogy a Q… Kft által ajánlott vállalkozói díj legfeljebb 30 millió forint + áfa összegű lesz, és dr. Sziebert György elsőrendű vádlott a vállalkozói díjból 12 millió forintra tart igényt.”

A vádirat ismertetése után Sziebert György meghallgatása következett volna, de ő még arra a kérdésre sem válaszolt, hogy bűnösnek érzi-e magát. „Az idézés körülbelül három héttel ezelőtt érkezett meg, és rövid határidő volt arra, hogy felkészüljek, ezért a következő tárgyalási napon, kérem a tisztelt bíróságot, szíveskedjenek számomra lehetőséget biztosítani, hogy vallomást tegyek” – mondta az elsőrendű vádlott.

A korrupciós ügy tárgyalása április 22-én folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!