2019. december 16.,
hétfő, Etelka, Aletta napja

Szeviép-ügy: vizsgálóbizottságot állítanának a kormánypártok

Hír TV

2018. december 4., kedd 17:53, frissítve: kedd 18:15

Baloldali és független delegáltja is lenne a Szeviép-vizsgálóbizottságnak, amit a Fidesz–KDNP kezdeményezett a szegedi közgyűlésben. A KDNP helyi elnöke szerint, amennyiben a szocialista többség megakadályozza a vizsgálóbizottság felállítását, felmerülhet a gyanú, hogy a baloldalnak valóban köze van a milliárdok eltüntetésében. A Szeviép-ügyben ötszáz alvállalkozót nem fizettek ki több milliárd forint értékben.

A Szeviép-ügyben novemberben 20-án hozott ítéletet a Szegedi Járásbíróság. A bíró az indoklásában arról beszélt, hogy a cég vezetői a csődközeli helyzetben is nagy értékű kölcsönöket adtak a kapcsolt vállalkozásaiknak, magánszemélyeknek és saját maguknak.

„A zrt. a saját kötelezettségeit sem tudta teljesíteni, ennek ellenére más, fizetési nehézségekkel küzdő gazdasági szereplőknek rendszeresen és nagy összegű kölcsönöket nyújtott. Ezzel a tevékenységgel a hitelezői igények kielégítésére szolgáló vagyont egyértelműen csökkentette, amely végül a fizetésképtelenségéhez vezetett” – mondta Kissné Gyuris Patrícia, a Szegedi Törvényszék tanácsvezető bírója.

A Fidesz és a KDNP évek óta eredménytelenül kéri a Szeviép-ügy iratait és szerződéseit az önkormányzattól. A kormánypártok most egy önkormányzati vizsgálóbizottság segítségével tárnák fel az ügy részleteit. A KDNP szegedi elnöke a soron következő, decemberi közgyűlésen egyéni indítványban kéri a bizottság felállítását.

„Szeretném kérni a szocialista képviselőket is, hogy járuljanak hozzá, hogy ez a vizsgálóbizottság létrejöjjön. Amennyiben lesöpörnék ezt az előterjesztést a közgyűlés napirendjéről, akkor felmerülne a kérdés, hogy vajon takargatnivalójuk van-e, vajon valóban egy szocialista pénzeltüntetésről, egy szocialistákhoz kötődő csődbűntettről van-e szó. Ezt a látszatot mindenképpen erősítené ez a dolog” – mondta Haág Zalán.

A bíróság első fokon 5 év két hónap és 6 év szabadságvesztésre ítélte a Szeviép-cégcsoport három vezetőjét. A Szeviép-ügyben a kormány eddig 2 milliárd forint kártérítést fizetett ki a károsultaknak.