2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Belföld

Szeviép-ügy: a bíró és szakértő kizárását kéri a károsultak képviselője

Hivatali visszaélés gyanúja miatt tett büntetőfeljelentést a Szeviép-ügyben eljáró bíró ellen a károsultak képviselője. Szabó Bálint jogász szerint bizonyítható, hogy az eljárásban szakértőként megbízott könyvvizsgáló az ügy elsőrendű vádlottjának alkalmazásában állt. A jogász a bíró és a szakértő könyvvizsgáló kizárását kéri az eljárásból.

  • Szeviép-ügy: a bíró és szakértő kizárását kéri a károsultak képviselője

Már nem sértettek, csak egyéni érdekeltek a Kúria jogegységi döntése szerint a Szeviép-ügy károsultjai. Több száz alvállalkozónak tartoznak mintegy 10 milliárd forinttal. A károsultak képviselője a hétfői tárgyalás előtt úgy fogalmazott: a bíróság 3 éve húzza az ügyet, az ügy bírája pedig az elkövetők oldalára állt.

„Stefán József szakértő ebben az ügyben úgy készít szakvéleményt, hogy közben az elsőrendű vádlott, Oltványi József kizárólagos tulajdonában lévő és az ő ügyvezetése alatt működő Oktaéder Kft. fizetett könyvvizsgálója. Tehát ott tartunk ma Szegeden, hogy a Szegedi Járásbíróság egy szakértőt kirendel, szakértői véleményt, majd véleménykiegészítést kér tőle úgy, hogy erről a szakértőről a Szegedi Járásbíróság bírája is tudja, hogy őt fizeti Oktaéder Kft.-n keresztül az egyik vádlott” – fejtette ki Szabó Bálint, a károsultak jogi képviselője.

A tárgyaláson a szakértő könyvvizsgáló nem jelent meg. A károsultak képviselője átadta a feljelentését az ügy bírájának. Az ügyész a tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy a szakértő a nyomozóhatóság szerint sem elfogult.

„Az elfogultságot már nyomozóhatóság is vizsgálta, és a szakértő úgy nyilatkozott, hogy nem érzi magát elfogultnak. Ezt követően továbbra is ő adott szakvéleményeket, a nyomozóhatóság úgy bírálta el, hogy az elfogultsági ok nem áll fenn” – mondta.

Évek óta több mint 300 millió forintot követel a Szeviéptől az egyik alvállalkozó.

„A környezetemben lévő ügyekkel kapcsolatban mindegyiknél feljelentést tettem. Azt tapasztaltam, hogy bírói huzavona után az egyiknél csődbűntett terhét megállapították, és másodfokon jogerőre emelkedett. Az ügyvezető szabadlábon van, jelen pillanatban éppen Angliában vagy néha Spanyolországban kapom nyaraláson, én nem tudtam elmenni a tíz év alatt sehová” – mondta Deák László, a Korel Kft. ügyvezetője.

Az ügyben közel 400 vállalkozót közel 10 milliárd forint kár ért. Az állami kártalanítási programban eddig több mint 2 milliárd forintot fizettek ki a károsultaknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!