2019. június 21.,
péntek, Alajos, Leila napja

Szétfütyülte, kiabálta a parlamenti ülést az ellenzék

Hír TV

2018. december 10., hétfő 17:03, frissítve: hétfő 18:52

Szétfütyülte, kiabálta a parlamenti ülést az ellenzék, miután a parlamenti többség egyetlen gombnyomással véget vetett akciójuknak. Csaknem 3 ezer módosító indítványt nyújtottak be a napirendhez, amelyek szavazása akár 6 napig is eltartott volna egyhuzamban - így akarták megakadályozni, hogy szerdán a parlament szavazzon a munka törvénykönyvéről. Az igazságügyi bizottság azonban úgy döntött, csomagban lehet szavazni a módosítókról, így a parlament egyetlen voksolással lezárta az akciót.

A szombati tüntetés után félpályás útlezárással tiltakoztak a munka törvénykönyvének módosítása ellen. „Kezdjük azzal, hogy Önök akarják emelni 400 órára a túlórát, amikor Önök még a munkaidőben sem dolgoznak. Nézzenek körül, hiányzik a fél frakció. Hol vannak Önök hétfőn 1 órakor?” – amíg az érdekképviselet az utakon, addig az ellenzék a parlamentben támadta a javaslatot. Csaknem 3 ezer módosító indítványt nyújtottak be a napirendhez, hogy így akadályozzák meg a szerdai szavazást. Azzal számoltak, a házszabály szerint a módosítókról egyenként kell szavazni - ez azonban ha a képviselők éjjel-nappal dolgoznak is, több mint 6 napig tartott volna.

„Ennek a megszavazása 150 óráig tartana. Próbálják ki, milyen (…) 400 - 150 órával dolgozzanak többet, kötelességük lenne ezekről a módosítókról szavazni” – hangsúlyozta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

Az államtitkár válaszát bekiabálásokkal kísérték a képviselők.

„A munka törvénykönyvének módosításának az a célja, hogy ki többet akar dolgozni és többet akar keresni, az megtehesse és ez elől lebontsuk a bürokratikus akadályokat. Ezért támogatjuk, hogy a dolgozók önként vállalt munkavégzésre kapjanak lehetőséget és így többet is kereshessenek” – jelentette ki Dömötör Csaba.

Ekkor az ellenzék fújjolni kezdett, mire Kövér László házelnök rendre intve őket annyit mondott: „Miért zúg a csekély számú tömeg? Kérem államtitkár úr folytassa, Önök pedig hallgassák, hátha okosabbak lesznek a végén.”

Az LMP szerint a kivándorlást növelheti az új szabályozás.

„És ennek a politikának a hatása a súlyos munkaerőhiány is, ami megjelenik és nyilván azért próbálják ezt a rabszolgatörvényt érvényesíteni, ám ennek éppen az lesz a hatása amit eddig is tapasztaltunk, ez meg fogja növelni az elvándorlást” – hangsúlyozta Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője.

A pénzügyminisztérium államtitkára válaszában hangsúlyozta: a módosítás nem jelent plusz kötelezettséget a munkavállalókra nézve.

Az általános munkarendben foglalkoztatottak ezek után is hétfőtől péntekig lesznek beosztva és amennyiben vállalják a korábbinál több, plusz túlórákat dolgozhatnak. A további pluszmunkára tehát csak – önkéntes – hozzájárulással lehet beosztani, hívta fel a figyelmet Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár.

A napirend előtti felszólalások után tért át a ház a napirend elfogadására.

Az ellenzék hiába számolt azzal, hogy módosítóikról egyenként kell majd szavazni. Kövér László a parlamenti ülés előtt az országgyűlés igazságügyi bizottságának állásfoglalását kérte. A testület pedig arra jutott, az MSZP, a Párbeszéd és a DK módosítóiról egy csomagban lehet szavazni, így a parlament egyetlen gépi szavazással el is vetette azokat. Az ellenzéki oldalon ezután sem maradt abba a bekiabálás és a hangos sípszó, végül az Országgyűlés elnöke súlyos rendzavarás miatt kizárta az ülésnapról Varga László szocialista képviselőt.

A baloldali pártok hisztériakeltésének tartja a Fidesz frakcióvezetője a munka törvénykönyve módosításával összefüggő aggályokat. Kocsis Máté a távirati irodának azt hangsúlyozta: az indítvány arról szól, hogy aki szeretne többet dolgozni, és szeretne ezáltal több pénzt keresni, az elől elhárítsák a bürokratikus akadályokat, vagyis minden esetben a munkavállaló beleegyezése szükséges hozzá. Szerinte a baloldali ellenzéki pártok obstrukciója szembemegy az Országgyűlés működésének alapelveivel és azt azok a szocialisták, DK-sok kezdeményezték, akik kormányzásuk idején egymillió embert tettek munkanélkülivé, és kétszeresen adóztatták a munkásokat.