2021. 09. 17. Péntek Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 21:00

Belföld

Szétfogósdi és összeesküvősdi a Csörtében

Harminc éves lenne a négy éve megszűnt SZDSZ, de vajon a közéletben hány év alatt bomlik le az általuk hátrahagyott mérgező anyag? Elindult az ellenzéki szétfogósdi, Mesterházy és Karácsony már egymást üti, a Párbeszéd meg bemutatta, van még lejjebb az ellenzéknek. Közben Magyarországra menekült a korábbi macedón miniszterelnök, a baloldali sajtó botrányt vizionál. A Csörte eheti vendégei Böcskei Balázs politikai elemző, Farkas Örs politológus, Lánczi Tamás politikai tanácsadó, valamint Szakonyi Péter a napi.hu szerkesztője voltak.

Melyik SZDSZ-re lehet emlékezni, és melyik liberalizmus keres magának politikai túlélést? Ez a fő kérdés Böcskei Balázs szerint. A liberalizmus sokkal színesebb, mint ami az SZDSZ valaha volt. Az, hogy egyes politikai szereplői még mindig túlélőkként narrálják a közéletet, az sok esetben emlékeztet más, 2010 előtti baloldali értelmiségiek sorsára, akik bár a plurális nyilvánosság fórumain elmondhatják véleményüket, ám látható, hogy egyre kevesebb szerepet játszanak a valós politikai folyamatok terén. Eljárt az idő minden téren az SZDSZ fölött, ezért némileg érthetetlen az elemző számára, hogy a jobboldal miért kerül „szorongásos reflexbe” egy minden tekintetben halott politikai entitástól.

Szakonyi Péternek az 1988 és 1992 közti SZDSZ kifejezetten hiányzik miközben a fő vádak mai napig már a végstádiumú SZDSZ kijelentéseit és politikai tevékenységét érik. Lánczi Tamás felidézte, hogy számos, az SZDSZ retorikájából maradt kifejezés mai napig él a közbeszédben, mint például a magyarkodás. A szellemi kútmérgezés mellett azonban a túlzott és erőltetett laissez faire privatizáció a SZDSZ máig ható gazdasági öröksége.

Szóba kerültek a két oldal legendái a titokzatos Bitó-szalon, illetve Habony Árpád titkos laboratóriumai, számos anekdotát is felidéztek a szereplők mindkét oldalról a műsor első bő negyed órájában. Szóba került még Tordai Bence CÖF-özése, ami egyrészt felháborító, másrészt lájkok tömegeit vonzza a közösségi médiában. A műsor második részben a baloldali előválasztás körüli bonyodalmak, és a dél-alföldi Lázár-Botka párbaj, ahol a Csörtében ugyanúgy terítékre került a SZEVIÉP-botrány, mint Lázár János kastély-ügye. A macedón miniszterelnök magyarországi ügyei kapcsán a büntetőszervek politikai motivációi általában véve is terítékre kerültek: vajon Polt Péter és Zoran Zaev ügyészsége miben különbözik?

Tekintse meg a teljes műsort:

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

A járványról, az uniós tagságról és a pápa látogatásáról is beszélt Orbán Viktor

A kormányfő a nemzeti konzultáció jelentőségét is kiemelte. 2021. szeptember 17.

Tettyei Piknik a Tettyei Romoknál

A helyszínen van tudósítónk Szilágyi Jenő, aki az esemény védnökével, a Baranya megyei Közgyűlés elnökével, Őri Lászlóval beszélget. 2021. szeptember 17.

Illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök 33 illegális határsértőt tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében, akik jogellenesen próbáltak meg bejutni az országba. 2021. szeptember 17.

Legfrisebb híreink

Fricz Tamás:

Fricz Tamás kutatási tanácsadó, Alapjogokért Központ

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!