2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Szétfogósdi és összeesküvősdi a Csörtében

Harminc éves lenne a négy éve megszűnt SZDSZ, de vajon a közéletben hány év alatt bomlik le az általuk hátrahagyott mérgező anyag? Elindult az ellenzéki szétfogósdi, Mesterházy és Karácsony már egymást üti, a Párbeszéd meg bemutatta, van még lejjebb az ellenzéknek. Közben Magyarországra menekült a korábbi macedón miniszterelnök, a baloldali sajtó botrányt vizionál. A Csörte eheti vendégei Böcskei Balázs politikai elemző, Farkas Örs politológus, Lánczi Tamás politikai tanácsadó, valamint Szakonyi Péter a napi.hu szerkesztője voltak.

  • Szétfogósdi és összeesküvősdi a Csörtében

Melyik SZDSZ-re lehet emlékezni, és melyik liberalizmus keres magának politikai túlélést? Ez a fő kérdés Böcskei Balázs szerint. A liberalizmus sokkal színesebb, mint ami az SZDSZ valaha volt. Az, hogy egyes politikai szereplői még mindig túlélőkként narrálják a közéletet, az sok esetben emlékeztet más, 2010 előtti baloldali értelmiségiek sorsára, akik bár a plurális nyilvánosság fórumain elmondhatják véleményüket, ám látható, hogy egyre kevesebb szerepet játszanak a valós politikai folyamatok terén. Eljárt az idő minden téren az SZDSZ fölött, ezért némileg érthetetlen az elemző számára, hogy a jobboldal miért kerül „szorongásos reflexbe” egy minden tekintetben halott politikai entitástól.

Szakonyi Péternek az 1988 és 1992 közti SZDSZ kifejezetten hiányzik miközben a fő vádak mai napig már a végstádiumú SZDSZ kijelentéseit és politikai tevékenységét érik. Lánczi Tamás felidézte, hogy számos, az SZDSZ retorikájából maradt kifejezés mai napig él a közbeszédben, mint például a magyarkodás. A szellemi kútmérgezés mellett azonban a túlzott és erőltetett laissez faire privatizáció a SZDSZ máig ható gazdasági öröksége.

Szóba kerültek a két oldal legendái a titokzatos Bitó-szalon, illetve Habony Árpád titkos laboratóriumai, számos anekdotát is felidéztek a szereplők mindkét oldalról a műsor első bő negyed órájában. Szóba került még Tordai Bence CÖF-özése, ami egyrészt felháborító, másrészt lájkok tömegeit vonzza a közösségi médiában. A műsor második részben a baloldali előválasztás körüli bonyodalmak, és a dél-alföldi Lázár-Botka párbaj, ahol a Csörtében ugyanúgy terítékre került a SZEVIÉP-botrány, mint Lázár János kastély-ügye. A macedón miniszterelnök magyarországi ügyei kapcsán a büntetőszervek politikai motivációi általában véve is terítékre kerültek: vajon Polt Péter és Zoran Zaev ügyészsége miben különbözik?

Tekintse meg a teljes műsort:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Európa képes lenne megvívni Ukrajna háborúját Oroszországgal?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

A mostani főpolgármester úrnak a tudása az leértékelődött az elmúlt időszakban. Ő egy dolgot tud, azt jól tudja, kötözködni a kormánnyal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!