2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Szervezeti és személyi összefüggést látni a kampányfinanszírozási botrány és a Lánchíd-ügy között

Az Alapjogokért központ elemzői úgy vélik, a baloldal-közeli, a jelek szerint az illegalitástól csöppet sem ódzkodó pénzügyi csoportok meglehetősen belterjesek, és 2010 óta legfeljebb a túlárazott beruházások neve, illetve az eszközök változtak.

  • Szervezeti és személyi összefüggést látni a kampányfinanszírozási botrány és a Lánchíd-ügy között

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult a Vig Mórhoz került Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi sikkasztás miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent, 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től az Amnesty-vezető, Vig Dávid számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára.

Az új fejlemény kapcsán az Alapjogokért Központ elemzői, Zila János és Szikra Levente arra a Mandiner azon felvetésére, miszerint az ügy kezd hasonlítani a kampányfinanszírozási botrányhoz, azt írták:

„a hasonlóság elsősorban piti bűnözőkre jellemző, ZS-kategóriás gengszterfilmeket idéző módszerekben és a megmozgatott összegek nagyságrendjében mutatkozik meg.”

A két ügy között azonban szervezeti és személyi összefüggést is megfigyelhetünk, hiszen – mint ismert – egy Vig Mór nevéhez köthető cégtemetőben süllyesztették el a guruló dollárok néven elhíresült botrányban fontos szerepet játszó DatAdat-cégháló egyik alegységét, a Dessewffy Tibor által vezetett Datalyze Research Kft-t – hívták fel a figyelmet az elemzők

Ez szerintük arra enged következtetni, hogy a baloldal-közeli, a jelek szerint az illegalitástól csöppet sem ódzkodó pénzügyi csoportok meglehetősen belterjesek, és 2010 óta legfeljebb a túlárazott beruházások neve, illetve az eszközök változtak.

„Napjaink »nokiás doboza« az adományládika” 

– írták az elemzők.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. MTI/Balogh Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!