2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Szepessy huncutkodna a népszavazás eléréséért

Február elejéig kell döntést hoznia a választási bizottságnak arról, hogy hitelesíti-e Szepessy Zsolt népszavazási kérelmét a boltok vasárnapi zárva tartásáról. Ha elutasítja, az Összefogás Párt elnöke fellebbezhet, ami hosszú hónapokat is igénybe vehet. Addig pedig sem a Demokratikus Koalíció, sem a Liga Szakszervezeti Szövetség nem nyújthat be saját kezdeményezést a témában. Az érdekképviselet egyébként nem akar együttműködni politikai pártokkal az ügyben.

„Én nem vagyok se ellene, se vele, hogy vasárnap az üzletek nyitva vagy zárva legyenek. Én úgy gondolom, hogy ezt bízzuk az emberekre.” Szepessy Zsolt január elején több kérdést is benyújtott az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról választási szervekhez. Egy témában azonban egyszerre csak egy kérdést vizsgálhatnak a testületek. A Nemzeti Választási Bizottság február elejéig a következő kérdés hitelesítéséről hoz határozatot: „Egyetért-e ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?” Az Összefogás Párt elnöke azt valószínűsíti, hogy a bizottság elutasítja majd a kezdeményezését. Ha így lesz, Monok volt polgármestere fellebbezhet a Kúriához. A legfőbb bírói testületnek további három hónapja van arra, hogy jogerős döntést hozzon.

– A Kúriához fog fordulni, amennyiben elutasítja a választási bizottság ezt a kérdést?
– Valószínű. De az is lehet, hogy más eszközt fogok használni. Akik ismernek a politikában, azok tudják, hogy mindig vannak huncut és új gondolataim, lehet, hogy itt is egy kis huncutságot fogunk bevetni, és lesz egy kis meglepetés, de azt még nem árulom el.

Gyurcsány Ferenc pártja is benyújtott egy népszavazási kérdést, hogy megváltoztassa a márciusban hatályba lépő szabályozást. Kezdeményezésüket éppen Szepessy Zsoltra hivatkozva utasították el. A Demokratikus Koalíció azonban így is aláírásgyűjtésbe kezd. „Ezzel a petícióval akarjuk elérni, hogy vagy az történjen, hogy a kormány hajlandó kiírni a népszavazást saját hatáskörében – ezt megteheti, egy kormány bármikor kiírhat népszavazást –, vagy pedig, hogyha erre nem hajlandó, akkor legalább úgy módosítsa a népszavazási törvényt, hogy a polgárok kezdeményezhessenek népszavazást” – mondta Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

A Liga Szakszervezetek is népszavazással tiltakozna az ellen, hogy kötelező legyen az üzletek zárva tartása a hét utolsó napján. Egyelőre azonban az érdekképviselet sem nyújthat be kérdést. Ha egy párt kérdését hitelesíti a választási bizottság, kivonulna. „Mi nem szeretnénk lejáratott eszközhöz nyúlni, hogy pártpolitikai csatározások eszköze legyen a Liga, a Liga tagsága, ezért tartózkodunk, és távol tartjuk magunktól a politikai pártokat” – mondta Gaskó István, a szakszervezeti szövetség elnöke.

Amennyiben a választási bizottság hitelesít egy népszavazási kérdést, kétszázezer aláírást kell összegyűjteni a kezdeményezőnek. A választáson több mint négymillió választópolgárnak kell leadnia a voksát ahhoz, hogy érvényes legyen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!