2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Szepessy huncutkodna a népszavazás eléréséért

2015. január 16., péntek 18:20, frissítve: péntek 19:11

Február elejéig kell döntést hoznia a választási bizottságnak arról, hogy hitelesíti-e Szepessy Zsolt népszavazási kérelmét a boltok vasárnapi zárva tartásáról. Ha elutasítja, az Összefogás Párt elnöke fellebbezhet, ami hosszú hónapokat is igénybe vehet. Addig pedig sem a Demokratikus Koalíció, sem a Liga Szakszervezeti Szövetség nem nyújthat be saját kezdeményezést a témában. Az érdekképviselet egyébként nem akar együttműködni politikai pártokkal az ügyben.

„Én nem vagyok se ellene, se vele, hogy vasárnap az üzletek nyitva vagy zárva legyenek. Én úgy gondolom, hogy ezt bízzuk az emberekre.” Szepessy Zsolt január elején több kérdést is benyújtott az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról választási szervekhez. Egy témában azonban egyszerre csak egy kérdést vizsgálhatnak a testületek. A Nemzeti Választási Bizottság február elejéig a következő kérdés hitelesítéséről hoz határozatot: „Egyetért-e ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?” Az Összefogás Párt elnöke azt valószínűsíti, hogy a bizottság elutasítja majd a kezdeményezését. Ha így lesz, Monok volt polgármestere fellebbezhet a Kúriához. A legfőbb bírói testületnek további három hónapja van arra, hogy jogerős döntést hozzon.

– A Kúriához fog fordulni, amennyiben elutasítja a választási bizottság ezt a kérdést?
– Valószínű. De az is lehet, hogy más eszközt fogok használni. Akik ismernek a politikában, azok tudják, hogy mindig vannak huncut és új gondolataim, lehet, hogy itt is egy kis huncutságot fogunk bevetni, és lesz egy kis meglepetés, de azt még nem árulom el.

Gyurcsány Ferenc pártja is benyújtott egy népszavazási kérdést, hogy megváltoztassa a márciusban hatályba lépő szabályozást. Kezdeményezésüket éppen Szepessy Zsoltra hivatkozva utasították el. A Demokratikus Koalíció azonban így is aláírásgyűjtésbe kezd. „Ezzel a petícióval akarjuk elérni, hogy vagy az történjen, hogy a kormány hajlandó kiírni a népszavazást saját hatáskörében – ezt megteheti, egy kormány bármikor kiírhat népszavazást –, vagy pedig, hogyha erre nem hajlandó, akkor legalább úgy módosítsa a népszavazási törvényt, hogy a polgárok kezdeményezhessenek népszavazást” – mondta Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

A Liga Szakszervezetek is népszavazással tiltakozna az ellen, hogy kötelező legyen az üzletek zárva tartása a hét utolsó napján. Egyelőre azonban az érdekképviselet sem nyújthat be kérdést. Ha egy párt kérdését hitelesíti a választási bizottság, kivonulna. „Mi nem szeretnénk lejáratott eszközhöz nyúlni, hogy pártpolitikai csatározások eszköze legyen a Liga, a Liga tagsága, ezért tartózkodunk, és távol tartjuk magunktól a politikai pártokat” – mondta Gaskó István, a szakszervezeti szövetség elnöke.

Amennyiben a választási bizottság hitelesít egy népszavazási kérdést, kétszázezer aláírást kell összegyűjteni a kezdeményezőnek. A választáson több mint négymillió választópolgárnak kell leadnia a voksát ahhoz, hogy érvényes legyen.

Forrás: Hír TV