2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Szentkirályi Alexandra: A gyorsaság most életeket ment

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldalára feltöltött Kormányinfó Plusz című videójában arról beszélt, hogy nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában rendkívül erős a koronavírus-járvány harmadik hulláma, ezért a kormány elsődleges feladata a járvány megfékezése, és ezáltal a szeretteink, ismerőseink, a magyar emberek megvédése.

  • Szentkirályi Alexandra: A gyorsaság most életeket ment

A kormányszóvivő elmondta, hogy az emelkedett betegszámok és a járvány terjedése miatt a kormány szigorításokról döntött abban a reményben, hogy ha most zárunk, akkor húsvétkor már újraindulhat az élet Magyarországon.

A baloldali rémhírekkel szemben a kórházakban továbbra is el tudnak látni mindenkit, az egészségügy felkészült.

Szentkirályi Alexandra kiemelte azt is, hogy gőzerővel zajlik az oltási program. Felidézte, hogy már magasan túllépte az egymilliót a beoltottak száma, ezzel Magyarország a második legeredményesebb ország az Európai Unióban a lakosságarányosan beadott vakcinák arányát tekintve.

A mostani helyzet mindannyiunk számára nehéz, de a kormány mindent megtesz mind az egészségügy, mind a gazdaság területén, hogy mindenkinek segítsünk, és hogy senki ne maradjon magára„ - jelentette ki.

A kormány ennek érdekében bértámogatást, járulékkedvezményeket és kamatmentes újraindítási kölcsönt biztosít a munkahelyek megőrzése érdekében minden most bezárásra kényszerült szektornak.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kormány nem mondott le a Moderna-vakcinákról, sőt semmilyen vakcináról, hiszen Magyarországon a világon egyedülállóként öt különböző oltóanyaggal zajlik az oltási program. Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy a Moderna-vakcinákkal kapcsolatban sok álhír és alaptalan vád terjed.

A gyorsaság most életeket ment, az említett Moderna-oltásokat azért nem rendelte meg Magyarország, mert csak az idei év végén, decemberben érkeznének” - mondta.

Felidézte, hogy a kormány számára fontos, hogy minél több vakcina legyen minél hamarabb elérhető a magyar emberek számára, ezért is kötöttek már le összességében 31 millió adag oltóanyagot, köztük az uniós beszerzésen túl 3,5 millió ember beoltására elegendő orosz és kínai vakcinát.

A kormányszóvivő szintén elmondta, hogy azok a boltok, amelyeknek most be kellett zárniuk a szigorítások miatt, március 31-ig tudják beadni a kérelmeket annak érdekében, hogy a támogatási előleg elutalása minél hamarabb megtörténhessen, lehetőleg még a fizetések kiutalását megelőzően. A szükséges dokumentumokat a munka.hu nevű foglalkoztatási portálon, vagy pedig papíralapon a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályán lehet leadni.

A kormány a bértámogatások kiterjesztésével most további mintegy 100 ezer ember munkahelyének megvédését segíti.

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy miért nem zártak be a bölcsődék. Szerinte a fertőzési adatokat figyelembe véve a bölcsődékben nagyon alacsony ez a szám, ezért a kormány nem látta indokoltnak a bezárásukat. Szentkirályi Alexandra kitért a katás vállalkozókra is. Elmondta, hogy a katás adózók - akár vállalkozások, akár vállalkozók, esetleg egyéni vállalkozók - mentesülnek a kata megfizetése alól, ahogy a szociális hozzájárulási adó fizetése alól is, akkor, ha a korlátozások miatt nem tudnak működni. Ez érvényes például a fodrászokra, kozmetikusokra és a ruhaboltosokra is. Az érintettek köre részletesen a kormany.hu-n elérhető.

Szentkirályi Alexandra arról is beszélt, hogy a november 4-e után lejárt igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő hatvan napig Magyarország területén használhatóak maradnak. Ugyanez vonatkozik azokra az okmányokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, tehát március 11. és július 3. között jártak le.

Fontos információ az is, hogy visszamenőleg is lehet igényelni a bértámogatást.Erre minden korábban zárással érintett ágazatnak van lehetősége.

A vendéglátósok például novemberig, de a szállásadók decemberig visszamenőleg kérhetik. A visszamenőleges kifizetést és a március hónapra igényelt támogatást egy összegben fizetik majd ki. Ebben az esetben a benyújtási határidő április 10-e, a benyújtás a munka.hu weboldalon vagy a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályainál tehető meg.

A támogatás mértéke a korábbiakhoz hasonlóan a munkavállaló bérének 50 százaléka, maximum a minimálbér másfélszerese. A támogatás már 4 órás foglalkoztatásnál is igénybe vehető. Fontos, hogy a munkaadó ezzel együtt azt is vállalja, hogy a dolgozóknak munkabért fizet, és a munkaviszonyt április 30-ig sem felmondással, sem közös megegyezéssel nem szüntetheti meg.

 

A kép forrása: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala

Magyar Hírlap, Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!