2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Belföld

Székesfehérváron emlékeztek az elesett hősökre

A háborúkban elesettekre emlékeztek a német nemzeti gyásznap alkalmából is Székesfehérváron. A Német Nagykövetség központi rendezvényét a Szentlélek katonatemetőben tartották. November 18-a a Német Hadisírgondozó Népi Egyesület kezdeményezésére 1922 óta nemzeti gyásznap.

  • Székesfehérváron emlékeztek az elesett hősökre

„Ágyon és ágy alatt, a földön fekszünk. Sár és nedvesség, bűz mindenütt. Kimenni az ajtón nem lehet, mert eláruljuk a helyünket, és az olasz ideágyúz. Csak este megyünk ki a felállítási helyünkre, ahol most szakad az eső és ázik a baka.” A fronton harcoló katonák hazaküldött leveleiből idéztek a budapesti Thomas Mann Gimnázium diákjai. Idén a székesfehérvári katonatemetőben tartották a megemlékezést a német nemzeti gyásznap alkalmából.

„Szörnyű háborúk, kegyetlen vérontások tanúi ezek a fejfák. Tanúk és emlékeztetők, hogy mind tudjuk, hova nem szabad eljutnunk. Az emberek, a nemzetek, különösen Európában szerencsére egyre messzebb távolodnak attól, hogy bármilyen ellentétet brutális háborúkkal akarjanak rendezni. Fegyverek bár a tokban vannak, senki sem akarja előrántani azokat, megfizettük már e tudás árát”– emlékezett beszédében Cser Palkovics András Székesfehérvár polgármestere.

A Német Szövetségi Köztársaság nagykövete, Volkmar Wenzel szerint nem szabad elfelejteni azokat, akik életüket vesztették a háborúkban, és közösen kell fellépni a béke érdekében szerte a világon.

A szörnyűségeknek és a szenvedéseknek ez a sokasága volt a kiindulópontja annak, hogy Németországban a megemlékezésnek és a béketeremtésnek a kultúráját vezettük be azzal a céllal, hogy soha többé ne felejtsük el azt a felelősségünket, hogy mindannyiunknak tennünk kell azért, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Ezért hozták létre a német hadisírgondozó szövetséget is, hogy ez a szervezet is aktívan hozzájáruljon a béke megőrzéséhez– mondta a német nagykövet. A székesfehérvári Szentlélek katonatemetőben 600, az első világháborúban, valamint 350, a második világháborúban elhunyt magyar honvéd és mintegy négyezer német katona nyugszik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!