2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Szegregációval vádolják a kormányt

Újrakezdődött a vita az iskolai szegregációról, miután egy tavaly decemberi törvénymódosítás nyomán a vallási vagy nemzetiségi iskolák esetében a kormány lehetőséget kap az elkülönítés szabályainak meghatározására. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány szerint ezzel a szegregált oktatás törvényesíti a kabinet. A Jobbik hisztériakeltésnek tartja az Alapítvány vádjait, de Fodor Gábor sem tartja azt megalapozottnak. Az Alapjogokért Központ a jövőhéten konferenciát szervez a kérdésben.

Két évvel ezelőtt az emberi erőforrások minisztere is tanúként szólalt meg abban a perben, amit az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány indított a görög katolikus egyház által fenntartott nyíregyházi huszártelepi iskola bezárása érdekében. Balog Zoltán kiállt az iskola mellett, ahogyan a többségében roma tanulók szülei is. „Többször tárgyaltunk az alapítvánnyal és az egyházzal is, és ezért csalódás, hogy az alapítvány elutasította ezt, és a tárgyalóteremben kell egy ingyencirkusz keretében keresnünk az igazunkat” – fogalmazott korábban Balog Zoltán tárcavezető.

A bíróság végül bezáratta az iskolát. A miniszter erre úgy reagált: az ítélet csak fokozza a harci kedvét az ügyben. A köznevelési törvény tavaly decemberi módosítása pedig már lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy vallási vagy nemzetiségi iskolák esetében meghatározza az elkülönítés szabályait. A jogvédők, köztük az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány szerint a kabinet ezzel fű alatt akarja lehetővé tenni a szegregációt.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának jobbikos elnöke szerint azonban ez hazugság. „Hazug hisztériakeltésnek tartom azt, hogy itt a miniszter bármilyen módon a szegregációra kapott volna lehetőséget. Egyáltalán nem erről van szó, és nagyon sajnálom, hogy jogász végzettségű emberek is támadják ezt a felhatalmazó rendelkezést, ugyanis másról nincsen szó ebben az esetben. Egy rendeletnek a részletszabályai megalkotásáról van szó. A jogászok nagyon jól tudják, hogy van egy jogforrási hierarchia, ami azt jelenti, hogy törvénnyel ellentétes nem lehet egy alacsonyabb szintű jogszabály, tehát egy rendelet. Az esélyegyenlőségi törvény jelenleg is tartalmazza, hogy milyen esetekben nem minősül egy elkülönítés szegregációnak. Ez megmaradt, nem változott. Tehát a szegregáció szabályozásának vonatkozásában az égvilágon semmi nem változott” – véli Duró Dóra.

A hatályos törvények a Horn-kormány egykori oktatási minisztere szerint sem teszik lehetővé a szegregációt. „Én azt gondolom, hogy az a törvény, ami megszületett, nem teszi lehetővé a szegregációt, mert hiszen a szegregációra vonatkozó egyéb más tilalmak életben vannak és erősebbek és fontosabbak, mint bármilyen miniszteri rendelet, ami nem tudja ezeket a rendelkezéseket felülírni. Azonban az is világos számomra, hogy a kormányzat nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a civil szervezeteket bevonja ebbe a folyamatba, tájékoztassa őket és meggyőzze őket” – nyilatkozta a Hír TV-nek Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke.

A jogszabályi változásokat az Alapjogokért Központ is megvizsgálta, a jövőhéten pedig konferenciát is rendeznek a kérdésben. „Az összes ismérv, illetve információ, meg a bölcsek köve az nincsen a birtokunkban. Mi egy jogi elemző intézet vagyunk, kifejezetten a jog szempontjából tudtuk mi magunk megvizsgálni, hogy milyen hatályos jogszabályok vonatkoznak közoktatási szempontból az említett témakörre. És pontosan ez volt az oka annak, hogy saját kezdeményezésben szervezünk egy konferenciát, ahol megvizsgáljuk a szociálpolitikai, pedagógiai és egyébként a jogi környezetnek a kérdéseit” – közölte Törcsi Péter, a központ vezető elemzője.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány szerint a keddi konferencia csak egy látszategyeztetés lesz, és továbbra is teljesen elutasítják a roma gyerekek elkülönített oktatását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!