2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Százötven éves a magyar közoktatás

A népiskolai törvény megszületésének 150. évfordulója alkalmából kétnapos konferenciát rendeztek Pécsett. Bódis József oktatásért felelős államtitkár azt mondta: ez a törvény alapozta meg a mai modern iskolarendszert.

  • Százötven éves a magyar közoktatás

A kiegyezés után az Andrássy kormányban ismét Eötvös József korábbi kultuszminiszter lett a vallási és közoktatási minisztérium vezetője. Elhatározta, hogy befejezi az 1848-ban kezdődött közoktatás polgári átalakítását. Ekkor született meg az a népiskolai törvény, mely előírta többek között az állami tanítóképzés elindulását és a színvonalas tankönyvkiadást.

Nem találtam olyan részt a törvényben, amire azt lehetne mondani – ha végig olvasom – hogy hoppá kimaradt ez és ez, ez, ez, és azonnal át kell írni. Valami azt súgja nekem, hogy egykoron a dualizmus korában a törvényalkotók valahogy úgy alkották meg a törvényeket – vagy a többségét – hogy azok jó pár esztendeig érvényben voltak és egész jól működtek. Tehát nem kellett három nap múlva, fél év múlva, két év múlva a legtöbbet – hogy így fogalmazzak – átigazítani– fogalmazott Szakály Sándor a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója.

A törvény hatására egészen 1914-ig több mint 3000 népiskola jött létre, a tanítók száma megduplázódott. Emellett a felsőoktatásra is nagy hatása volt. Megalapozta azt a felsőoktatási fellendülést, ami ugye 1872-ben a Kolozsvári Egyetem megalapításával, aztán a debreceni, és így tovább. tehát hogy e nélkül az alapok nélkül nyilván nem következhetett volna be a felsőoktatásnak az a fajta fejlődési folyamata, illetve a magyar tudományosságnak azok az eredményei, amely a XIX-XX. század fordulóján lettek– mondta Font Márta, Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottságának alelnöke. A törvény egyik legfontosabb eleme a tankötelezettség bevezetése volt.

 Nem pusztán egy törvény. Nem pusztán egy iskolarendszer kiépítése. Nem pusztán az oktatási rendszer polgárosítása, hanem a szó igazi nemes értelmében egyfajta kulturális forradalmat hozott. Hiszen lehetővé tette mindenki, minden fiatal, minden tanuló számára az iskoláztatást, az iskolázottságot– szólt felszólalásában Bódis József, az EMMI oktatásért felelős államtitkára. Bódi József arról is beszélt, ez volt az a törvény, mely elindította azt a folyamatot, mely a mai modern iskolarendszer kialakulásához vezetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!