2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Százak emlékeztek a recski munkatábor bezárására

Százak emlékeztek a munkatábor bezárására Recsken. 1950-53 között több mint 1400 magyar embert kényszerített a kommunista rendszer arra, hogy kemény fizikai munkát végezzen napi egyszeri élelemért. A tábort az a Nagy Imre miniszterelnök záratta be, akit néhány évvel később, 1956-ban saját rendszere ítélt halálra.

A recski munkatáborból megmaradt épület. Minden fekhelyen hárman aludtak egyszerre. Több mint 1400 magyar embert száműzött ide a kommunista rendszer. A tábort három évig működtette az Államvédelmi Hatóság. Nagy Imre miniszterelnök záratta be, de addig már többen belehaltak a kínzásokba. A túlélőknek megtiltották, hogy Recskről bármikor beszéljenek. A tábor bezárásának 60. évfordulóján Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: „akik megjárták Recsket, kemény emberré váltak. Ők voltak azok, akik elindították a rendszerváltás folyamatát.”

„Recsken született 1956. Recsken és Hortobágyon, a falvakban, ahol elvették a földet és lesöpörték a padlásokat, a városokban és az ipari üzemekben, ahol az uralkodónak hazudott munkásosztályt nyomorították állandó normaemelésekkel. Az otthonokban, ahonnan hiányzott a család valamelyik tagja, mert elnyelte a kiépülő börtönvilág. És azt se feledjük, hogy 1956-ból megszületik 1990, a rendszerváltás” – mondta beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter.


Irodalmár, miniszter, Auschwitz-túlélő és iparmágnás is dolgozott Recsken, a bányában és építette saját maga börtönét. A kemény fizikai munkáért napi egyszeri étkezés járt. Ma kevesebb mint húszan vannak a túlélők között, ők azt mondták: a rendszerváltásig érezték, hogy figyeli őket a rendszer. „Végig éreztük annak a rendszernek az elnyomó vonatkozását, hogy másod-, harmad-, tizedrendű állampolgárok vagyunk. Figyeltek bennünket, nem találkozunk-e egymással, lehallgatták a telefonjainkat... Tehát igenis nyomon követték az életünket. Talán még a rendszerváltozás alatt is” – mondta Krasznay Béla a recski munkatábor túlélője.

A Recski Szövetség elnöke azt mondta: a szervezet célja, hogy megmutassák a fiataloknak, mit kellett elszenvedni a táborban dolgozóknak. Az évfordulón ezért több száz középiskolást és vendéget vezettek körbe az egykori munkatábor területén. Az emlékhelyen a táborban dolgozók ruháit, munkaeszközeit és az ÁVH-s tisztek fényképeit is megnézhették.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!