2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

Száz milliókat költhetnek a Magyarország elleni brüsszeli lobbira Karácsonyék

A baloldali fővárosi vezetés először többszörösére emelte Budapest brüsszeli irodájának büdzséjét, majd teljesen átláthatatlanná tette azt.

  • Száz milliókat költhetnek a Magyarország elleni brüsszeli lobbira Karácsonyék

Egyre átláthatatlanabbá válik a pénzügyi háttere Budapest brüsszeli irodájának, amelynek a működése évente akár több száz millió forintnyi közpénzt is elemészthet. A Jávor Benedek vezette képviseletről eddig is tudni lehetett, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros uniós lobbiszerveként működik, de a minap az is kiderült, hogy az Action for Democracyval közösen lobbizhattak a magyar érdekek ellen – írja a Magyar Nemzet

Az utóbbi néhány esztendőben már azt sem hozták nyilvánosságra, hogy a Karácsony-párti Jávor Benedek által vezetett hivatal fenntartása pontosan mennyi adóforintba kerül a magyaroknak.

Becslések szerint ez az összeg akár több száz millió forint is lehet évente. A konkrét összegekkel kapcsolatban közérdekű adatigénylést küldött a Magyar Nemzet Jávorékhoz. Egyebek mellett azt szerették volna megtudni, hogy mekkora az irodavezető alapfizetése, milyen költségtérítésekben, prémiumokban részesül, s hogy hány személyt és milyen jogviszonyban foglalkoztatnak. 

Arról is érdeklődött a lap, hogy a irodán kívül bérelnek-e más ingatlant vagy helyiséget is a brüsszeli képviselet működésével összefüggésben.

Azért is sürgető a fentiek tisztázása, mert – mint ahogy arról a Tűzfalcsoport nemrégiben beszámolt – Budapest brüsszeli képviselete nem szerepel az Európai Unió átláthatósági nyilvántartásában, a Lobby Facts adatai szerint pedig a 869503829669-42 nyilvántartási számon kiadott jogosítványt 2022. május 13-ával törölték. Bár Jávorék saját bevallása szerint nem kereskedelmi szervezetként nem kell közzétenniük a lobbiköltségvetésüket 2021. szeptember 20-a óta, ám Budapest brüsszeli képviselete már 2020-ra sem jelentett be büdzsét. Utóbbi évtől egyébként a korábbi összeg háromszorosára emelték az iroda támogatását, vagyis 37,2 millió forintról 112,1 millióra.

Az elmúlt években Jávor Benedek egyebek mellett a Magyarország megbüntetését célzó jogállamisági mechanizmus bevezetéséért is aktívan lobbizott. Közben az is kiderült, hogy az Action for Democracyval (A4D) közösen igyekezhettek fokozni a hazánkra irányuló nyomásgyakorlást. Az X-en található MagaBabe nevű profilon a minap megosztott videón Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője arról beszélt, hogy a fővárossal karöltve lobbiztak a kormány ellen Brüsszelben. 

Magyarország esetében Budapest fővárossal próbáltunk nyomást gyakorolni a kormányra és az Európai Bizottságra, amikor a magyar forrásokról, a nemzeti tervekről tárgyaltak. Vannak kapcsolataink Brüsszelben, európai biztosokkal, és így tovább. Ez azért is van, mert politikai lobbitevékenységet is végzünk, ez értelemszerűen fontos része a kirakósnak számunkra 

– fejtette ki Korányi, aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!