2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Száz évvel a háború után is találnak még bombákat

Az első világháború végének 100. évfordulójáról emlékezünk meg a hétvégén. Az 1918 november 11-én véget érő háború több mint 10 millió emberéletet követelt, köztük a katonák mellett számos civil áldozattal.Száz évvel a háború után még mindig újabb és újabb bombákat hoznak a felszínre.

  • Száz évvel a háború után is találnak még bombákat

Franciaországban egy amerikai temetőben azokra az ápolókra és civilekre emlékeznek, akik a harcvonalak mögött szolgáltak. A megemlékezésre Donald Trump is tervezi látogatását a hétvégén. Száz évvel a háború vége után is újabb első világháborús bombákat találnak. Franciaország keleti részén a német hadsereg több ezer tüzérségi gránátot dobott a folyóba a harcok során. Múlt héten több tucat bombát emeltek ki a folyómederből, és a tűzszerészek szerint még további száz évig is eltarthat, mire az összeset megtalálják, de az emberek védelme érdekében rendkívül fontos, hogy megtisztítsák a tájat ezektől a veszélyes szerkezetektől.

Ki kell húzzuk ezeket. Sokan tudják, hogy mennyire veszélyeset, és nem nyúlnak hozzá. Ám mindig vannak olyanok is, akiknek a bombák a szenvedélyük, és megpróbálják a felszínre hozni. Mindig abból indulunk ki, hogy egyik bomba sem biztonságos, így ha jelentik, hogy valahol találtak egyet, kimegyünk a helyszínre, és összegyűjtjük– mondja Guy Momper tűzszerész.

Az első világháború végének 100. évfordulójára alkalmából a katonák mellett szolgáló nővérekről és civilekről emlékeztek meg egy amerikai temetőben, Franciaországban. Ide több mint 1500 katonát temettek.

A legtöbb temető egy-egy nagy csatának állít emléket, amit a környéken vívtak. Ez a temető ugyanakkor elsősorban olyan embereknek ad örök nyugodalmat, akik a világháború háború során a harcvonal mögött, a háttérből segítettek, valamint olyan katonáknak, akik több nagy harcban is részt vettek. Így ez nem csak egy adott csatának meséli el a történetét, hanem Amerika teljes első világháborús szereplését bemutatja – mondja Keith Stadler a temető felügyelője. 

A tervek szerint a hétvégén Donald Trump, amerikai elnök is idelátogat, hogy a franciai elnökkel együtt emlékezzen meg az 1918. november 11-én véget ért első világháború több mint 10 millió halálos áldozatáról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!