2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Száz év ment veszendőbe utópiák miatt

Hír TV

2019. március 22., péntek 08:25, frissítve: péntek 11:02

Bemutatták Schmidt Mária - Új világ született 1918-1923 című könyvét a Terror Házában. A múzeum főigazgatója az első világháborút és annak következményeit tárja fel a műben. Schmidt Mária a vizsgált időszakkal kapcsolatban elmondta: a magyaroknak száz éve ment el azzal, hogy utópisztikus világnézetekkel próbálták meggyőzni őket.

Az a jó ebben a könyvben, hogy nem azt írja a Mária, hogy sajnáljuk magunkat, hanem azt, hogy csináljunk valamit ebből.

Történelmi amnézia jellemzi hazánkat, amikor az első világháború és annak következményei kerülnek terítékre– mondta Frank Füredi szociológus professzor Schmidt Mária új, ezt az időszakot taglaló könyvének bemutatóján. Szerinte ez a könyv nagy botrányt fog kavarni.

Nagyon bátor esszé, mindig provokálja az embereket, és egész biztos vagyok benne, hogy nagy viták lesznek erről, azt is lehet mondani, hogy kis botrány lesz miatta, de ez nem baj, mert az az igazi történelem, ami egy kis botrányt csinál néha az emberekben– tette hozzá a világhírű szociológus professzor. 

Schmidt Mária leszögezte, hogy a magyaroknak száz éve ment el azzal, hogy egy-egy utópisztikus ideológiát akartak rájuk kényszeríteni. Szerinte ez tapasztalható ma is, hiszen az Antant hatalmak működéséhez hasonlítható az unió működése.

Most újra egy olyan projektet próbálunk dolgozni itt az unióban, aminek az lenne a feladata, hogy a szuverenitást és az egymás mellett való élést összhangba hozzuk. De az a pilot projekt, amibe száz éveket raktunk bele, azt így eldobták egy perc alatt. Tehát ez is milyen következményekkel jár a mára?– mondta Schmidt Mária.

A könyv létrejöttét hasonló mértékű kutatómunka előzte meg, mint a Várkert Bazárban található első világháborús kiállítást. Ezt mutatja az is, hogy a műben az ott készült fotókat használták illusztrációként.