2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Szánthó Miklós: 1100 éve az a magyar stratégia, hogy egy birodalom se olvassza be az országot

Magyarország "nagystratégiája" ma is az kell legyen, amely 1100 éve mindig: egyetlen birodalomnak sem engedhető meg, hogy beolvassza az országot - idézték az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán Szánthó Miklós főigazgató Tranzit fesztiválon elhangzott szavait vasárnap.

  • Szánthó Miklós: 1100 éve az a magyar stratégia, hogy egy birodalom se olvassza be az országot

A szombaton tartott előadásban Szánthó Miklós az átalakuló világrendről, a nagyhatalmak szerepfelfogásáról és Magyarország jövőbeli helyéről beszélgetett Takács Szabolcs washingtoni nagykövettel és Horváth Leventével, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának igazgatójával.

A főigazgató arról beszélt: az Egyesült Államok hegemón szerepe gyengülőben van, új nagyhatalmak - például Kína - emelkednek fel, vagy térnek vissza a geopolitika színpadára.

Ebben a helyzetben csak az lehet a magyar cél, hogy blokkosodás helyett az összekapcsoltságot választva, "önző módon csak a magyar érdeket érvényesítsük, ne külső erőközpontoknak akarjunk megfelelni" - vélekedett.

Szánthó Miklós "az orosz agresszió szülte ukrajnai háborúra" adott nyugati válasszal, a "szankciós és leválasztási politikával" kapcsolatban a létező legrosszabb stratégiának nevezte azt, ha "Oroszországot Kína karjaiba hajtjuk", és szerinte mégis ez történik.

Az amerikai és európai globalista baloldal az elmúlt években több olyan "ki nem kényszerített" hibát vétett, ami meggyengítette a Nyugat globális pozícióit - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: Brüsszelben nem tudják, hol legyen Európa helye az átalakuló világrendben. Semmi jele átgondolt stratégiának Európa jövőjéről, az "eurokraták" szerinte nem képviselik az európai érdekeket.

Szánthó Miklós azt mondta: békepártisággal csak Magyarország képviseli az igazi uniós érdeket. Hangsúlyozta: Magyarországnak ezért is fontos szuverenitásának megőrzése, valamint az, hogy megtarthassa gazdasági kapcsolatait a Nyugattal és Kelettel is.

Ehhez szükséges az is: "ne hagyjuk magunkat belelökni olyan helyzetekbe", hogy választani kelljen egyik vagy másik blokk között - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Virág Barnabás: Normalizálódott a kamatkörnyezet

Virág Barnabás: Normalizálódott a kamatkörnyezet

A Monetáris Tanács az effektív ráta 100 bázispontos csökkentésével lezárta a rendkívüli kamatkörnyezet normalizációját, összezárt az alapkamat és az egynapos betéti gyorstender kamata - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!