2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Számvevőszék: Tíz éve sorozatos, súlyos pénzügyi szabálytalanságok vannak a Színművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem gazdálkodását tíz éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik - írja közleményében az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ arra reagált, hogy Novák Eszter, az SZFE eddigi rektorhelyettese az ATV-n azt mondta, „nincs átadás-átvétel" a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A közleményből kiderül, hogy a Számvevőszék 2013-ban állapított meg 2009-ig visszamenőleg súlyos hibákat, amiket az egyetem eddigi vezetése azóta sem oldott meg. Az Állami Számvevőszék közleményében felhívja az Egyetem lemondott vezetésének figyelmét a törvényi előírások érvényre juttatását biztosító átadás előkészítésére, a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében.

  • Számvevőszék: Tíz éve sorozatos, súlyos pénzügyi szabálytalanságok vannak a Színművészeti Egyetemen

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásával kapcsolatos, a törvényi előírások érvényesítését biztosító átadás-átvétel előkészítésére és megvalósítására, a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében. Az SZFE gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik.

Az ÁSZ célja a közpénzek és közvagyon védelme, a közpénzügyek fejlesztése - írja közleményében az ÁSZ.

"A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni" - ezt írja elő az Alaptörvény.

"A felsőoktatási intézményeknek mintaadó, példaértékű szervezeteknek kell lenniük. Össztársadalmi érdek, hogy ezek az intézmények szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukat meghatározó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzt és példát mutassanak az általuk oktatott hallgatóknak is"- teszi hozzá az ÁSZ:

Az Állami Számvevőszék 2014-2015-ben minden állami fenntartású felsőoktatási intézmény gazdálkodásának 2009-2013. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését elvégezte. Ekkor derült ki, hogy 

A SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEMEN A KORRUPCIÓS VESZÉLYEK ÉS SZABÁLYTALANSÁGOK ELLEN VÉDETTSÉGET BIZTOSÍTÓ BELSŐ KONTROLLRENDSZER KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE NEM FELELT MEG A JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOKNAK. AZ ÁSZ SZÁMOS HIÁNYOSSÁGOT ÉS SZABÁLYTALANSÁGOT TÁRT FEL AZ SZFE PÉNZÜGYI ÉS VAGYONGAZDÁLKODÁSÁBAN IS.

Az ÁSZ 11 – több alpontból álló – javaslatot tett az SZFE rektorának, amelyek alapján az Egyetem vezetése 38 feladatból álló intézkedési tervet állított össze. Ennek végrehajtását az ÁSZ 2018 februárjában értékelte, amely során megállapította, hogy

AZ EGYETEM VEZETÉSE AZ INTÉZKEDÉSI TERVÉBEN VÁLLALT 38 FELADATBÓL MINDÖSSZE 4-ET HAJTOTT VÉGRE HATÁRIDŐBEN.Az SZFE-n

kialakított irányítási rendszer továbbra sem támogatta a szabályos, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

A feltárt közpénzügyi kockázatok, illetve felelőtlen vezetői magatartás újabb ÁSZ-ellenőrzés megindítását tették indokolttá, amely 2019 májusában fejeződött be.

KIDERÜLT, HOGY AZ SZFE BELSŐ KONTROLLRENDSZERE NEM BIZTOSÍTOTTA A KÖZPÉNZEKKEL VALÓ ÁTLÁTHATÓ, SZABÁLYSZERŰ, FELELŐS GAZDÁLKODÁS FELTÉTELEIT.

A korrupciós veszélyeztetettség elleni védelmet biztosító integritás kontrollrendszer kiépítése továbbra sem történt meg. Az állami vagyon védelme nem volt biztosított, és kimutatása sem volt átlátható.

Az ÁSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az Egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.

Origo.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!