2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Számos változás lépett életbe január 1-jével

Hír TV

2019. január 1., kedd 12:37, frissítve: kedd 13:32

Emelkedik a minimálbér, a rendvédelmi dolgozók bére, a nyugdíj és az otthonápolási díj, valamint csökken a kisvállalkozói adó. Számos változás lépett életbe január 1-jével. A kormány ígérete szerint 2019-ben folytatják a magyar családok és vállalkozások támogatását.

A kormány az óév utolsó előtti napján állapodott meg a munkaadókkal és a szakszervezetek egy részével a béremelésekről, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége viszont kevesli a minimálbér és a garantált bérminimum 8-8 százalékos emelését, kitartanak a 2 számjegyű növelés mellett.

„2019 január elsejétől a minimálbér összege, havi bruttó összege 149 ezer forint, a garantált bérminimum havi bruttó összege pedig 195 ezer forint lesz. Ezt követően pedig ugyancsak 2020-tól egy újabb 8 százalékos növekedés következhet be, amelynek alapján 2020 január elsejétől a minimálbér összege 161 ezer forint, a garantált bérminimum összege pedig 210 ezer 600 forint lehet” – ismertette a számokat Varga Mihály a pénzügyminiszter vasárnap.

A nyugdíjak 2,7 százalékkal emelkedtek. Az átlagos havi járadék így 134 ezer forintra nőtt. A katonák és rendvédelmi dolgozók bére pedig 5 százalékkal lett magasabb, mint 2018-ban volt. 15 százalékkal emelkedett az otthonápolási díj is. Aki pedig súlyos fogyatékos gyermeket ápol, havonta 100 ezer forintot kap.

A kormány azt tervezi, hogy 2019-ben folytatja a magyar családok és vállalkozások támogatását. „Magyarország erősödő gazdasággal vág neki az új évnek. 5 százalék körüli a növekedés, ami fontos területeken tesz lehetővé pozitív intézkedéseket. Kezdjük mondjuk a családtámogatással. Tovább bővülnek a családtámogatások, a kétgyermekesek adókedvezménye havi 40 ezer forintra nő. Ezt megelőzően már decemberben bővült az otthonteremtési program, többen tudják majd igénybe venni az államilag támogatott kedvezményes otthonteremtési hiteleket” – ismertette Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn.

Változott az adózás is. A kisvállalkozások áfamentességének határa 12 millió forintra nőtt, és csökkent a nyugdíjasok után fizetendő járulék, 15 százalék személyi-jövedelemadót kell utánuk fizetni, viszont megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény.

Alaposan átalakul viszont a kafetériarendszer, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású béren kívüli juttatás.

Változik a népegészségügyi termékadó is. Január 1-től általánosan 20 százalékkal nő a mértéke azoknál a termékeknél, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek, mint például a cukros üdítő, a csokoládé vagy a szeszes ital, így drágulnak a bolti pálinkák is. A tartós és a dobozos tej áfája viszont a kedvezményes 5 százalékos szintre csökken.