2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Számon kérhetik a Bajnai-féle mozgalom aktivistáját

A Bajnai-féle mozgalom egykori aktivistája, Barabás Richárd tagadja, hogy külföldi támogatást kaptak volna a különböző kormányellenes demonstrációkhoz. Barabás, aki október óta már az újbudai önkormányzat PM-es képviselője, hétfőn ott volt a Kossuth téri tüntetésen és aktívan részt vett a rendőrök lökdösésében. Emiatt a XI. kerületi önkormányzat szocialista és kormánypárti tagjai is elítélik, és elképzelhető, hogy a közgyűlésben is számon kéri majd Barabást.

Januárban önkényuralmi jelképet kifeszítő együtt–PM-es aktivisták foglalták el a Fidesz-székház erkélyét, köztük Barabás Richárd. De együtt–PM-esek hatoltak be januárban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba is. A tüntetők egyike itt is Barabás Richárd. Egy hónappal később ugyancsak együtt–PM-esek másztak fel a köztársasági elnöki hivatal erkélyére, hogy leszedjék a Sándor-palota homlokzatáról a nemzeti színű és uniós lobogókat. Az aktivisták között ismét feltűnt Barabás Richárd.

„A baloldal ma, válságban van. A baloldal elvesztette az emberek bizalmát. A baloldal üresen kong és nem jelent semmit” – Ezt is Barabás Richárd mondta. Az egykori hahás aktivista gyújtó hangvételű mondataiban épp elvbarátait szidta a Bem-szobor tövében október 23-án. Csak már mint önkormányzati képviselő. Az októberi választáson ugyanis bekerült az újbudai közgyűlésbe. A politikus azonban nem elégedett meg a kompenzációs listán megszerzett mandátumával, a hétfői Kossuth téri tüntetésen is ott. Barabás itt már irányította is a tömeget, amely folyamatos nyomás alatt tartotta a Parlament épületét védő rendőrsorfalat. Szerinte azonban ez is jogszerű akció volt.

– Mint fiatal politikusnak, küzdenem kell az elnyomó rendszer ellen. Még egyszer mondom, békés eszközökkel.
– Na de hogy nevezi magát békepártinak, miközben székházat ostromol, a Sándor-palota erkélyére mászik fel, arra buzdítja a tüntetőket a Kossuth téren, hogy menjenek be a Parlament épületébe... hogy lehet itt békéről beszélni?
– Én azt mondtam, hogy toljátok meg! Nem tettem kárt a Fidesz-székházban, sem a Sándor-palotában, mindegyik szimbolikus küzdelem, szimbolikus harcok, nem fizikai, nem vérre menő, nem erőszakra menő harcok.

A hétfői tüntetés még a balliberális oldalon sem aratott osztatlan elismerést. Barabás újbudai MSZP-s képviselőtársa is elítéli az erőszakot. „Nagyon helyes az, ha valakinek kritikája van, akkor azt kifejezi az utcán, ami viszont a végén történt, az szerintem nem helyes. Bizonyos szempontból gyengíti a mondanivalót, tehát ilyen szempontból nem Barabás Richárdot, hanem senkit, aki ebben részt vett, nem tudom jó szívvel támogatni. Az, hogy ő itt helyben képviselő, az adottság. Nem hiszem, hogy az itteni képviselői munkáját ez befolyásolja” – fogalmazott Molnár Gyula szocialista önkormányzati képviselő.

Az újbudai önkormányzat Fidesz-frakciója még nem döntött arról, hogy a közgyűlésben számon kérik-e majd Barabást. „Úgy gondolom, ha ő kimondja, hogy magánemberként vesz részt egy ilyen tüntetésen, akkor is  tudatosítania kell magában, hogy önkormányzati képviselőként is figyelik a tevékenységét. Tehát ilyen módon, hogyha ő jogsértő magatartást tanúsít, akkor igenis őt mint önkormányzati képviselőt is számon kell kérnünk. Hogyha itt a kerületben tapasztalunk bármi ilyesmit, akkor mi kezdeményezni fogjuk természetesen, hogy ezért ő komolyan feleljen” – mondta Csernus László, Újbuda önkormányzati képviselője, a helyi Fidesz frakcióvezetője.

Barabás Richárd cáfolja, hogy egy egzisztenciális anarchista lenne, és azt állítja: egyik demonstráció megszervezéséhez sem kapott külföldről anyagi támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!