2021. május 16.,
vasárnap, Mózes, Botond napja

Szakértő: rekordalacsony a nélkülözők száma Magyarországon

Hír TV

2018. augusztus 6., hétfő 16:20

Az elmúlt években felére csökkent a súlyos anyagi helyzetben lévő emberek száma Magyarországon – mondta a Karc FM műsorában Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. Hazánkban egyébként egyre többen is dolgoznak, a kedvező változások pedig már érződnek: meglódult a lakásépítések száma.

2012-ben 2,7 millió ember tartozott az úgynevezett deprivációval küzdőkhöz, addig ez a szám 2016-ra 1,3 millió fővel csökkent. Ez a folyamat valószínűleg folytatódik. Szalai Piroska az Eurostat adataira hivatkozva azt mondta, a nélkülözőkhöz azok tartoznak, akik a mindennapi megélhetéshez szükséges kiadásokon felül a mért kilenc élethelyzetből legalább négyet nem tudnak teljesíteni – ők jelenleg 1,4 milliónyian vannak.

Intézkedések

A csökkenés számos okra vezethető vissza: ilyen a rezsicsökkentés, a kormány szociális intézkedései, vagy a változó monetáris politika, mely lehetővé teszi az alacsony inflációt. Fontos tétel volt az is, hogy a kormány kivezette a devizahiteleket és elérhetővé tette a hitelfelvételt. Emellett a munkanélküliség csökkenése és a bérek folyamatos emelkedése is hozzájárult ahhoz, hogy több mint egymillióan kikeveredtek a szegénységből – folytatta.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2012 és 2016 között 1,3 millió fővel csökkent a súlyos anyagi nehézségekkel küzdő emberek száma. Arányuk a teljes lakosságon belül 14 százalékra esett vissza. Ez a legjobb adat a mérések 2004-es bevezetése óta.

Többen is dolgoznak

A 2010-es adatokhoz képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, közülük 610 ezren az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, július végén publikált adataiból. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma egy év alatt 100 ezerrel nőtt, akik közül minden második ember az építőiparban, minden harmadik a feldolgozóiparban tevékenykedik.

• A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 475 ezer volt az április-júniusi időszakban, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban

• 3,6 százalékosra esett a munkanélküliségi ráta, amely egy év alatt 0,7 százalékponttal csökkent.    

• A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien az országban, a munkanélküliség pedig történelmi mélypontra csökkent (forrás: NGM.hu)

A foglalkoztatottságról Orbán Viktor miniszterelnök is szót ejtett tusványosi beszédében a távlati célokkal együtt: Orbán: Van egy ajánlatunk!

Érződik a változás

A kedvező folyamatoknak és a kormány által nyújtott támogatásoknak köszönhetően is – mint a Pénzügyminisztérium közölte – , 30 százalékkal bővült a lakásépítések száma hazánkban. Az Otthonteremtési Program támogatásainak és a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően folytatódott a 2017-es év lendületes bővülése 2018 első felében. Idén 6 517 darab lakást vettek használatba június végéig, ami 30,2 százalékos bővülést jelent éves összevetésben.

Rohamosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, 2018 első öt hónapjában átlagosan 150 ezren dolgoztak az átmeneti foglalkoztatási formában. Az elmúlt két évben nagyjából százezer főt vettek fel a versenyszférába, olyanokat, akik így kikerültek a közmunkaprogramokból. (hirado.hu)