2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Szakértő: rekordalacsony a nélkülözők száma Magyarországon

Az elmúlt években felére csökkent a súlyos anyagi helyzetben lévő emberek száma Magyarországon – mondta a Karc FM műsorában Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. Hazánkban egyébként egyre többen is dolgoznak, a kedvező változások pedig már érződnek: meglódult a lakásépítések száma.

  • Szakértő: rekordalacsony a nélkülözők száma Magyarországon

2012-ben 2,7 millió ember tartozott az úgynevezett deprivációval küzdőkhöz, addig ez a szám 2016-ra 1,3 millió fővel csökkent. Ez a folyamat valószínűleg folytatódik. Szalai Piroska az Eurostat adataira hivatkozva azt mondta, a nélkülözőkhöz azok tartoznak, akik a mindennapi megélhetéshez szükséges kiadásokon felül a mért kilenc élethelyzetből legalább négyet nem tudnak teljesíteni – ők jelenleg 1,4 milliónyian vannak.

Intézkedések

A csökkenés számos okra vezethető vissza: ilyen a rezsicsökkentés, a kormány szociális intézkedései, vagy a változó monetáris politika, mely lehetővé teszi az alacsony inflációt. Fontos tétel volt az is, hogy a kormány kivezette a devizahiteleket és elérhetővé tette a hitelfelvételt. Emellett a munkanélküliség csökkenése és a bérek folyamatos emelkedése is hozzájárult ahhoz, hogy több mint egymillióan kikeveredtek a szegénységből – folytatta.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2012 és 2016 között 1,3 millió fővel csökkent a súlyos anyagi nehézségekkel küzdő emberek száma. Arányuk a teljes lakosságon belül 14 százalékra esett vissza. Ez a legjobb adat a mérések 2004-es bevezetése óta.

Többen is dolgoznak

A 2010-es adatokhoz képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, közülük 610 ezren az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, július végén publikált adataiból. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma egy év alatt 100 ezerrel nőtt, akik közül minden második ember az építőiparban, minden harmadik a feldolgozóiparban tevékenykedik.

• A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 475 ezer volt az április-júniusi időszakban, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban

• 3,6 százalékosra esett a munkanélküliségi ráta, amely egy év alatt 0,7 százalékponttal csökkent.    

• A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien az országban, a munkanélküliség pedig történelmi mélypontra csökkent (forrás: NGM.hu)

A foglalkoztatottságról Orbán Viktor miniszterelnök is szót ejtett tusványosi beszédében a távlati célokkal együtt: Orbán: Van egy ajánlatunk!

Érződik a változás

A kedvező folyamatoknak és a kormány által nyújtott támogatásoknak köszönhetően is – mint a Pénzügyminisztérium közölte – , 30 százalékkal bővült a lakásépítések száma hazánkban. Az Otthonteremtési Program támogatásainak és a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően folytatódott a 2017-es év lendületes bővülése 2018 első felében. Idén 6 517 darab lakást vettek használatba június végéig, ami 30,2 százalékos bővülést jelent éves összevetésben.

Rohamosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, 2018 első öt hónapjában átlagosan 150 ezren dolgoztak az átmeneti foglalkoztatási formában. Az elmúlt két évben nagyjából százezer főt vettek fel a versenyszférába, olyanokat, akik így kikerültek a közmunkaprogramokból. (hirado.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!