2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes a Hit pajzsa díj idei kitüntetettje

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes kapta az idei Hit Pajzsa-díjat. A 2002-ben alapított kitüntetést azoknak az élő egyházi személyeknek ítélik oda, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz.

  • Szabó Ferenc jezsuita szerzetes a Hit pajzsa díj idei kitüntetettje

Ferenc pápa aláírta azt a határozatot, mely alapján Mindszenty József említésekor engedélyezte a „tiszteletre méltó” jelzőt – jelentette be a díjátadó ünnepségen Erdő Péter bíboros, aki szerint ez lehet az első lépcsőfoka Mindszenty boldoggá avatásának.

„Az, hogy példakép lehet azt most már a Szentszék kinyilvánította. A közbenjárását pedig kérhetjük és ha csodálatos dolgok történnek velünk az életben, akkor jelezzük is ezt, próbáljuk meg dokumentálni, hiszen minden ima-meghallgatás erősíti azt a meggyőződésünket, hogy Ő csupán nem csak szent ember volt, hanem ma is kapcsolatban van velünk, törődik velünk, ma sem mindegy neki egyházunk és hazánk sors” – így Erdő Péter, prímás, esztergom-budapesti érsek.

„Keresztény kultúra és közösségek nélkül az az Európa, amely az elmúlt évszázadokban létezett, szét fog hullni” – hangsúlyozta Rétvéri Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

„Változásra van szükség Európában, változásra, hogy Európa és az európai vezetők ne szégyelljék kereszténységüket, hanem büszkék legyenek rá. Ne rombolják a keresztény közösségeket, hanem segítsenek a keresztény közösségeknek megerősödni” – hangsúlyozta az államtitkár.

A Hit pajzsa díjat idén a 88 éves Szabó Ferenc jezsuita szerzetes vehette át Mádl Dalmától. Szabó Ferenc írói és tanári munkássága mellett 25 évig volt a Vatikáni Rádió magyar műsorának szerkesztője. Nevéhez számtalan filozófiai, teológiai, irodalomkritikai tanulmány, műfordítás és vers fűződik itthon és külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!