2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Hitvallók és ügynökök 02:00

Belföld

Szabadfogás: Nem szabadna hat nappal a választások előtt közvélemény-kutatási eredményeket közzétenni

A Hír TV stúdiójában ezen a héten is kétszer huszonöt percben zabolátlankodott a Szabadfogás műsor hatféle véleményt képviselő debattőr-hatosfogata, amelynek a gyeplőszárát több-kevesebb sikerrel Huth Gergely műsorvezető iparkodott keményen tartani. Kósa András a Népszava újságírója, Nagy József a 24.hu újságírója, Jeszenszky Zsolt politikai hobbista, Dézsy Zoltán dokumentumfilm-rendező, Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, és Pesty László dokumentumfilm-rendező a szokott módon ezúttal sem hagyták szó nélkül elsikkadni a lényeget.

A Nézőpont Intézet is azt mérte, hogy péntekre gyakorlatilag elolvadt, hibahatáron belülivé vált Tarlós István előnye. Itt inkább az a kérdés, hogy mi az a jelenség, ami egy hét alatt ilyen sokat változtatott a dolgokon? – kérdezte a műsor elején Huth Gergely.

„Én úgy gondolom, hogy még egy Borkai-féle ügyet nem bír el a nemzeti tábor. Nagyon jókor jött ez a figyelmeztetés akár, vegyük úgy. Most kellett tabula rasa-t csinálni, hogy az induljon közfeladatok ellátására választott pozíciókért, akinek teljesen tiszta a lelkiismerete és nincsenek ilyen ügyei. Visszatérve a közvélemény-kutatásokra arra gondolok, hogy talán elő kellene venni újra a 2013-as országgyűlési törvényjavaslatot, amelyet az AB később visszadobott, hogy ne lehessen hat nappal a választások előtt közvélemény-kutatási eredményeket közzétenni, mert befolyásolja a választási eredményt.”

- reagált elősként Dézsy Zoltán dokumentumfilm-rendező.

„Zoli, mindenki egy irányba tévedett, tehát valószínűleg vagy a módszertannal van hiba, vagy pedig ebben az országban, ebben a helyzetben nem működtek a közvélemény-kutatások.”

- fejtette ki véleményét Nagy József a 24.hu újságírója.

„Azt szögezzük le, hogy Attila a legutóbbi adásban talán még egy héttel is korábban elmondta, hogy október 13-a nem csak a politikai szereplőknek a versenye lesz, hanem a közvélemény-kutatóké is és meg kell mondjuk, hogy itt néhányan nagyon mellé mértek. Volt, aki 10-12 százalékos különbséget mért Tarlós István javára, és volt aki az utolsó héten már fifty-fifty-re mérte őket.”

- jegyezte meg Pesty László dokumentumfilm-rendező.

„Azt nem tartjátok elképzelhetőnek, hogy a Borkai-ügyre felfűzött kampány, hecckampány (…) valóban óriási hatással volt egy nehezen mobilizálható, de most dühből szavazni elmenő rétegre?”

 - tette fel a kérdést a műsorvezető.

„A Nézőpont Intézetnek volt még egy belső használatra elkészített, nagyon gyors felmérése, már a Borkai-ügy pörgése után, amely már Karácsony Gergely előnyét mutatta ki. Az a Fidesznek a korrekcióképtelenségét mutatja, hogy erre láthatóan nem tudtak reagálni. Ott volt az információ a kezükben, hogy baj van, ehhez képest nem tudtak lelépni arról a pályáról (…). Tarlós István az utolsó két interjújában már kétségbeesetten szólítgatta fel Borkai Zsoltot, hogy tessék lemondani, mert ő valószínűleg már érezte a bajt.”

- tette hozzá Kósa András a Népszava újságírója.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!