2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Belföld

Sulyok: Megalapozatlanok az Alkotmánybíróságot ért kritikák

Csak az év végén vagy jövő év elején derülhetnek ki a következő alaptörvény-módosítás konkrétumai. Az Alkotmánybíróság elnöke szerint a testületet érő kritikai megnyilvánulások megalapozatlanok.

  • Sulyok: Megalapozatlanok az Alkotmánybíróságot ért kritikák

„Az Alaptörvényhez való túlzott és rendszeres hozzányúlás az nem megy. Időről-időre azonban meg kell csinálni bizonyos értékeléseket” – mondta Trócsányi László, igazságügyi miniszter.

Csak év végére vagy jövő tavaszra derülnek ki az alaptörvény revíziójával kapcsolatos konkrétumok. Az igazságügy miniszter a felmerülő változtatások közül egyedül a közigazgatási bíráskodás átalakítását említette a Hír TV-ben. Trócsányi László leszögezte: a demokrácia és a jogállamiság elvén alapulhat bármilyen módosítás.

Nem nevezte meg a változtatásra szoruló passzusokat Schanda Balázs sem. A bíró az alkotmányjogot oktatók első találkozóján beszélt az Alaptörvényről.

„Az Alaptörvényről nekem véleményem olyan 20 év múlva lesz, most már nem is kell 20 csak tízen valamennyi. Egy alkotmányos rendszernek az értékeléséhez – a szövegről persze mindenkinek meg lehet a véleménye – időtávlat kell, és nem feltétlenül lehet rögtön az elején látni, hogy miből mi lesz” – fejtette ki.

A konferencián az Alkotmánybíróság elnöke azt mondta: a diákokat fel kell készíteni arra, hogy felismerjék az egyes alkotmánybírósági döntések mögött az ideológiai hátteret. Sulyok Tamás az alkotmányjog oktatás során a veszélyforrások közé sorolta a politikum kérdését.

„Egyesek talán úgy vélik, hogy néhány alkotmánybírósági döntés mögött metajurisztikus szándékok elleplezését szolgáló álérvek halmaza is állhat. Ez szerintem ebben a formában nem feltétlenül igaz, így alapvetően ez ne befolyásolja a ami oktatási tevékenységünket” – mondta Sulyok.

Az Alkotmánybíróság elnöke ezt megelőzően, csütörtök este egy nagyköveteknek adott fogadáson a nemzetközi alkotmányos párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Sulyok Tamás azt mondta: ennek aktuális ellenpéldája a Sargentini-jelentés, melynek készítői úgy fogalmaztak meg a magyar Alkotmánybíróság integritását, autonómiáját és tekintélyét negatívan érintő megállapításokat, hogy minden előzetes konzultációt elmulasztottak az Alkotmánybírósággal.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Szegedet is bevette a DK

Szegedet is bevette a DK

Botka Lászlót támogatják Gyurcsány Ferencék. A Demokratikus Koalíció ezt Szegeden, az MSZP egykori fellegvárában jelentette be. A lépés annak fényében különösen érdekes, hogy köztudott: Botka és Gyurcsány viszonya legendásan rossz.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!