2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Süli János: Folyamatban van Paks2 szerződésmódosítása

A paksi atomerőmű bővítéséről, az egészségügy forráshiányáról és a devizahitelesek ügyéről is kérdezték az ellenzéki politikusok a kormánypártokat a Parlamentben a napirendi pontok tárgyalása előtt. A Fidesz és a KDNP képviselői pedig elsősorban a migrációról és a határvédelem jövőjéről beszéltek.

  • Süli János: Folyamatban van Paks2 szerződésmódosítása

A paksi bővítés leállítását követeli a Párbeszéd – a párt képviselője szerint nem szabad folytatni a beruházást, mert az geológiailag kockázatos, ha pedig nem sikerül tartani a határidőket akkor nem fog megtérülni.

„Amennyiben a két blokk nem készül el időben, nemcsak az építkezés lesz sokkal drágább, hanem elvi lehetőség is elvész annak, hogy a beruházásra felvett orosz hitelt a Paks2-ben termelt áram profitjából fizessük vissza” – mondta Kocsis-Cake Olivio, a párt országgyűlési képviselője.

A paksi beruházást felügyelő miniszter elismerte, hogy – a biztonság érdekében – csúszhat a beruházás. Viszont ha változik a bővítés ütemezése, akkor módosítják az oroszokkal kötött hitelszerződést.

„A pénzügyi szerződést módosítani fogjuk, és egyértelmű hogy a kamatterhet akkortól fogjuk fizetni, amikortól az erőmű... tehát ezt is lehet módosítani, a szerződésmódosítás folyamatban is van” – mondta Süli János.

Az egészségügy forráshiányát kérte számon a kormányon az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó. A napirend előtti felszólalásában a humán miniszter egy korábbi nyilatkozatát idézte.

„Hallgatjuk Kásler miniszter úr legutóbbi nyilatkozatában, hogy a legjobb népegészségügyi program a tízparancsolat. A tízparancsolatnak van néhány pontja, egyet hagy emeljek ki, az 5. pont a ne ölj! Államtitkár úr, Önök jelentik ma Magyarországon a legnagyobb veszélyt a magyar családokra és az egészségügyre” – mondta a szocialista politikus.

Kásler Miklóst államtitkára védte meg a Parlamentben. „Szerintem érdemes kipróbálni ha valaki tényleg a tízparancsolat szerint él, akkor valóban nyugodtabb-e az élete és ebből következően elkerülik-e jobban a betegségek. Hagyják abba azt, amit Kásler Miklóssal szemben az elmúlt hónapokban tesznek. Egy kiváló orvosról van szó, aki több mint 60 nemzetközi orvosi társaságnak a tagja” – mondta Rétvári Bence.

A Jobbik a devizahitel-károsultakért szólalt fel. A párt szerint: a luxemburgi bíróság döntésére reagálva, a kormánynak most már meg kellene kezdenie az elszámoltatást.

„Kezdve a túlkapásokat foganatosító végrehajtóktól, a feladatukat el nem látó közjegyzőkkel, beleértve azokat a banki vezetőket és PSZÁF-alkalmazottakat, akik egyértelműen nem látták el feladatukat” – mondta Z. Kárpát Dániel, a párt képviselője.

Felelőtlenség hiú ábrándokat ébreszteni a nehéz helyzetbe került hitelesekben – ezt az Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszolta a jobbikos politikus felvetésére.

„Ezekben az ügyekben a bíróságok jogosultak és kötelesek eljárni, az ő döntésük alapján kerül sor bármilyen olyan lépésre, ami a végrehajtásig elvezethet. Ebben a tekintetben, egyedi ügyekben sem a kormánynak, sem az Igazságügyi Minisztériumnak, de még a Magyar Parlamentnek sincs egyedi ügyekben beavatkozási lehetősége” – válaszolta Völner Pál.

A Fidesz képviselői napirend előtt arról is beszéltek, hogy meg kell tartani a határvédelem jogát és nem szabad engedni a legális migráció lehetőségeinek bővítését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!