2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Steinert is meglepte a volt jegyző gyanúsítása

Törvényesen értékesítettek bérlőknek önkormányzati ingatlanokat az elmúlt években Budapest Belvárosában az alpolgármester szerint. A politikus erről a helyi pénzügyi bizottság ülésének szünetében beszélt újságíróknak. A testület nyolc, a helyi ellenzék szerint aggályosnak minősített adásvételt vizsgál meg utólag. A bizottság szocialista elnökét, az V. kerület korábbi szocialista polgármesterét meglepte, hogy a volt jegyzőt hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség. A hatóság a büntetőügyről részleteket nem közölt.

Rónaszéki László Budapest Belvárosának jegyzői tisztségét több mint 15 évig töltötte be. 2013-ban azonban távoznia kellett, elveszítette a kerület akkori polgármesterének, Rogán Antalnak a bizalmát. A volt jegyző ma már gyanúsított. „Az önkormányzat volt jegyzőjét gyanúsítottként hallgattuk ki hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt, ezen üggyel kapcsolatban egy vállalkozót ezen bűncselekmény felbujtása miatt, illetve vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt hallgattunk ki gyanúsítottként. A gyanúsítottak tagadták a gyanúsításban foglaltakat, mindketten panasszal éltek, mely panaszokat a Legfőbb Ügyészség elutasította” – ismertette Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

A törvény szerint hivatali visszaélést az követ el, aki hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy helyzetével visszaél, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen. Az ügyészség nem árulta el, hogy Rónaszéki László mikor és mit követett el. A hatóság a Népszabadság információját nem erősítette meg, amely szerint Portik Tamás állítólagos élettársát segítette hozzá egy önkormányzati tulajdonú üzlethelyiséghez.

– Portik Tamással olyan értelemben kapcsolatban lehet ez az ügy, hogy az ő élettársának adott el, vagy adtak el az V. kerületnél egy ingatlant, egy üzlethelyiséget?
– Ezen értesülést nem szeretném kommentálni – tette hozzá Simon Richárd.

Rónaszéki László irányította az önkormányzati hivatalt Steiner Pál polgármestersége alatt is 2002 és 2006 között. A szocialista politikus meglepődött a gyanúsításon. „Nem olyannak ismertem meg, aki egy ilyen cselekménybe belekeveredik. Egy nagyon óvatos, szakszerű munkát végző, felkészült jogász” – mondta az MSZP egykori V. kerületi polgármestere.

Steiner Pál jelenleg az V. kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának MSZP-s elnöke. Vezetésével a testület nyolc ingatlan értékesítését vizsgálja meg utólag. A fideszes többség javaslatára és szavazataival zárt ülést rendeltek el.

A fideszes alpolgármester az ülés közben azt nyilatkozta: jogi szakértők szerint az eladások megfeleltek a jogszabályoknak. Aki az ellenkezőjét állítja, feljelentik rágalmazásért. Az önkormányzati ingatlanok elidegenítéséről, illetve bérbeadásáról szóló helyi rendeletet pedig átdolgozzák. „A hivatal jelenleg is dolgozik ennek a rendeletnek, az elidegenítési és bérbeadási rendeletnek a komplex módosításán, nyilván azokat a szempontokat, amelyek felvetülnek, figyelembe fogjuk venni, és úgy fogjuk módosítani a rendeletet, hogy a jövőben ezeknek megfeleljünk” – közölte Böröcz László.

A volt jegyző meggyanúsításáról nem mondott véleményt Böröcz László. Az ügyészség szerint további gyanúsítások várhatók a büntetőügyben, ezért a nyomozás februári határidejét valószínűleg meghosszabbítják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!